19 February 2011

Ökenvandringskandidater och mitt motförslag


Mikael Damberg, Sven-Erik Österberg, Thomas Östros, Tomas Eneroth

NEW YORK
”Lika som bär” trodde jag att jag hade hamnat på (det är kanske bara Resumé som har den vinjetten? eller tänker jag på Café?) men det var visst s-spekulationerna i Dagens Nyheter. Det ser ganska komiskt ut, faktiskt.

Menar DN:s källor (”välplacerade socialdemokrater”) på allvar att detta är de bästa fyra kandidatnamn de kunnat finna? Sorry, men då får nog partiet bereda sig på en allt längre Golgata-vandring i opposition.

Underligt är det att ingen nämner Helene Hellmark Knutsson som ett partiledarämne. Det är kanske bara en tidsfråga. Hon får ständigt vara med i medierna för att kommentera socialdemokraternas ledarskapsval – men hon har ju själv allt som efterlysts: storstadsmedelklassperspektivet, fräschör, facklig förankring, förändringsbenägenhet, ideologisk glöd parad med pragmatism, blablabla, you name it. Tja, ingen ministererfarenhet (som två av dem ni ser på bilden) precis. Heller inga glasögon.

Skulle inte förvåna mig om Helene snart seglar upp som en white horse. Eller, det skulle förvåna mig en aning vid det här laget. Men med tanke på den oerhörda mängd förslag som passerat revy de senaste månaderna – med mer eller mindre erfarenhetstyngda kandidater – är det konstigt att hon inte funnits med i diskussionen.
Hon är två år äldre än Mikael Damberg och fyra år äldre än Fredrik Reinfeldt när han blev partiledare, så den relativt låga åldern kan det inte hänga på. Det måste vara några som inte har tänkt tillräckligt kreativt. (Och full disclosure ja, jag känner Helene – men har tyvärr inte träffat henne sedan hon bara hette Knutsson i efternamn, vilket var bra länge sedan.)

/Gunilla

1 comment:

  1. Thomas Östros ser på många bilder ut som sf-romanernas typiske galne professor: det är något med hans ögon, det ständiga leendet och det fyrkantiga ansiktet

    ReplyDelete