17 April 2011

Diplomatiskt haveriNEW YORK
Jag har bara läst lite av nyhetsrapporteringen om hur den svenska kvinna som anmält en våldtäkt i Grekland själv blivit åtalad för förtal (av den förmodade våldtäktsmannen) och om det diplomatiska debacle som följt.

Fullt begripligt och relevant har medierna främst vinklat inslag och artiklar på kvinnosynen i den grekiske (före detta) Stockholms-diplomatens icke-särskilt-diplomatiska brev, där han ju skriver att han blivit varnad – av taxichaufförer! – för att fulla svenska kvinnor skulle kunna tänkas anmäla honom för våldtäkt, för att få försäkringspengar om han tar hem dem till sin våning.

Men det är inte mindre intressant hur han målar upp en riktig konspirationsteori i brevet, om hur svenska medier och resebranschen samarbetar för att få svenska turister att resa till Turkiet och andra låglöneländer, eftersom vinsterna för charterbolagen blir mycket större om folk åker dit – till ”segregerade turistläger” – istället för till Grekland.

Den eviga grekisk-turkiska konflikten, alltså...

Slutligen skriver han vresigt att den småländske man som skrivit till den grekiska ambassaden – ett sakligt brev om att mannen blivit upprörd över våldtäktsfallet och därför inte längre har lust att semestra i Grekland – borde uppföra sig bättre, eftersom svenskar enligt diplomaten enligt lag måste behandla honom och hans kolleger med respekt.

Maken till obalanserat, diplomatiskt brev har i alla fall jag inte sett. (Klicka på det, så blir det läsbart, eller se Aftonbladets översättning till svenska här.)

/Gunilla

No comments:

Post a Comment