16 August 2006

Juksejournalistik

Det är verkligen tragikomiskt med de fejkade kändis-intervjuerna (Oprah Winfrey, Bill Gates och andra), läs den norska medietidningen Propaganda för de senaste turerna. Notera särskilt det skojiga ordet "juksejournalist"!

Men kunde man inte tänka sig en särskild tidning som ger ut enbart sådana? En variant av "En ding, ding, värld", med hemma hos-porträtt och flygplansstolsintervjuer.
De skulle inte ligga så långt ifrån de så kallade klippintervjuer som somliga kändismagasin och tjejtidningar av tveksam karaktär redan idag publicerar, men med skillnaden att alla läsare var införstådda med att de var fejk.

Jag återkommer senare med en utläggning om andra former av journalistiska snyltningar, med anledning av detta.

/Gunilla

4 comments:

 1. Helt seriöst en briljant idé. Kanske knepig juridiskt, men det går nog att hantera. Några uppslag:

  Prinsessan Madeleines fd pojkvän berättar om middagarna på slottet - "All satt helt tysta, Silvia var alltid sur"

  Känd affärsman: "Det är jag som säljer kokain till kändisarna".

  Carola berättar om exorcism och hemliga gudstjänster med Siewrt Öholm.


  Med en tydlig fejkmärkning skulle det kunna bli riktigt kul och, precis som du är inne på, väl så läsvärt som den vanliga halvfejkade skvallerjournalistiken.

  Vi kan starta Veckans Ljug tillsammans. Problemet är att alla kommer att hata oss.

  ReplyDelete
 2. Redaktör'n, är inte alla riktiga publicister hatade/fruktade? ;-)

  Veckans ljug vore ju en skojig blogg (för en riktig tidning skulle nog inte jag orka starta, i alla fall)! Och dina artikelidéer är lysande, ser särskilt fram emot den förstnämnda. Fast man måste väl ändå ha med några galenpannor à la Benkow på tåget?
  Och det skojiga med hans och den där australiensarens texter är ju att jobben tydligen liksom stämmer vad gäller citat och fakta, bara att det var ljug att just de gjort någon intervju eller träffat intervjupersonerna... Alltså, fullkomligt påhittat fejk bör det inte vara! (Fast det juridiska får väl lösas genom en enorm banner: "Satir"?)

  ReplyDelete
 3. NMI-länken funkar inte!

  ReplyDelete
 4. Tack, anonymous, nu är det fixat!

  /Gunilla

  ReplyDelete