12 September 2006

9/11-skepticism

NEW YORK Det har varit mycket snack om så kallade konspirationsteorier om terrorattentaten i USA den 11 september på sistone. NMI påpekar att de fått orimligt mycket utrymme i svenska medier, och orimligt okritisk behandling av flera journalister.

Till NMI:s bild kan jag foga ett samtal jag hade med några så kallade "konspirationsteoretiker" nere vid Ground Zero igår. De sade till varandra att de ska göra vad de kan för att få "alternativa" TV-kanaler (typ Öppna kanalen) runtom i världen att sända filmen Loose Change, och så fick jag en kopia på CD ROM (inte kollat ännu).
Gissa om de höll på att svimma av förvåning och lycka när jag berättade att en svensk mainstream-TV-kanal (TV4 Fakta) skulle sända den – redan samma kväll...

Jag nämnde mitt möte med dem i gårdagens 9/11-text, på ett sätt NMI säkert skulle kalla okritiskt. I övrigt har jag inte skrivit något om detta fenomen på sistone – däremot gjorde jag det i oktober i fjol.
Då var "konspirationsteorierna" något som mest florerade i mediernas undervegetation och på Internet, och det var svårt att hitta någon som ville bemöta och kommentera dem. Det enda jag fann då var en populärvetenskaplig tidning som hade det som temanummer.
Men sedan dess har de poppat upp till ytan så mycket att Washington gett ut en rapport i ämnet för att bemöta fakta, och det har skrivits massor. DN:s reportage har massvis av länkar.

/Gunilla

1 comment:

  1. Såg den där konspirationsfilmen igår på tv4 fakta. 90 procent var nonsens kunde jag tycka men resterande 10 var ändå lite intressant, faktiskt. Det föreföll som en del människor hade en aning om vad som komma skulle....vilket gör det hela lite läskigt.

    ReplyDelete