12 September 2006

Tårta med Jan Eliasson

NEW YORK Det sista Jan Eliasson gjorde innan han lämnade sitt kontor som generalförsamlingspresident var att ... låta sig intervjuas av mig (och äta resterna av sin avskedstårta).
Texten gavs ut idag och kan läsas här. Jan Eliassons pressekreterare Dan Svanell – som jag träffade första gången 2002, då han var här med Anna Lindh – var rätt nervös, eftersom de skulle med en limousine direkt till flygplatsen. För vidare befordran till den svenska valrörelsen.
Men med tanke på densamma är det ju smart att föra fram den enda av ministrarna som är en internationell statsman, i ett medium med stort genomslag i hela Sverige.

Jag till Eliasson: "Jag har sett att du har ett fullspäckat program*) den närmaste veckan!"
Svanell till mig: "Ah, berätta inte för honom, han vet inte om det än!"

[*) så farligt många punkter var det ju inte, ser jag nu]

Men jag säger gärna att det är oerhört tacksamt att intervjua Jan Eliasson. Vem annars hade tagit sig tid med mig i detta rätt tidspressade läge?
"Swedish media, Swedish media!"
förklarade han, när han av tidsskäl fick avsluta en intervju om möjligheten att göra en FN-ledd humanitär intervention i Sudan med Mark Turner (som dock valde att citera Kofi Annan i sin text). Se'n blev det tårtätning på tu man hand (se ovan). Det gäller att prioritera.

Mark (bilden ovan, alltså) jobbar för Financial Times och är en av de allra bästa FN-reportrarna – lätt excentrisk, faktiskt, men alltid skarp.

De andra FN-korrespondenterna är mer devota och skulle vara utmärkta valarbetare för (s) denna vecka (eftersom de hoppas att deras Jan kommer tillbaka och håller tal som svensk utrikesminister i FN på toppmötet om migration, isåfall redan den 22 september):

Det är ingen slump att de älskar Jan Eliasson (se även bilderna i detta inlägg); hans företrädare har inte varit tillnärmelsevis lika dynamiska och transparenta. Hans egna medarbetare led av tomhetskänslor igår.
Och det gäller även mig: eftersom Eliassons efterträdare kommer från Bahrain gissar jag att intresset för FN:s generalförsamling och dess ordförande är lite mindre från de svenska medierna framöver. Dessvärre en anledning mindre att hänga i FN-skrapan.

Här är den allra sista bilden på Jan Eliasson, innan han for iväg till flygplatsen och den svenska valrörelsen (notera medarbetarna i bakgrunden):















Men, FN-bevakning i all ära – nu längtar jag efter att åka ut på den amerikanska vischan och göra lite reportage! Beställningar, please!

/Gunilla

No comments:

Post a Comment