04 September 2006

Det blev en liten långpromenad i alla fall

NEW YORK Central Park var ... härligt. Tjock gräs, härlig lukt. Det är märkligt med den parken – jag har knallat omkring där hundratals gånger, men råkar nästan alltid hamna på någon för mig helt ny gångstig eller oupptäckt baseboll-plan eller vid någon liten sjö eller på en höjd med fin utsikt som jag aldrig varit vid tidigare – eller som jag absolut varit vid men nu kommer till från ett helt annat håll. Man kan välja en ingång i Central Park och så gå omkring helt slumpmässigt, så att upplevelsen blir helt annorlunda från gång till annan. Det brukar helt enkelt ge massor med aha-upplevelser, vid sidan av "wow, jag är i New York"-upplevelsen.

Men ändå så är grundkänslan med parken densamma. Och det var som vanligt fullt av folk. Exempel idag: kinesiska damer med sina barnbarn, cricketspelande pakistanier, massvis av hispanics som ordnade picknick, hundägare och joggare och ja, allt det där.

Mina planer på att gå på bio eller till restaurangen A (hopplöst namn, men den är döpt efter vår tunnelbanelinje...) grusades av bristande inspiraton därtill. Jag promenerade bara ner genom Morningside Heights och hem genom Harlem – spanade på grejer som händer här i krokarna och tänkte på vissa saker som behövde tänkas på.

Funderade bland annat på varför jag är så fascinerad av Knutbymorden och av Helge Fossmo. Konstaterar att jag länge förklarat många av världens problem med grupptrycksmekanismer, och sekter är ju en verkligt extrem form av dessa. Jenny Westerstrand förklarar varför det är värt att lyssna på vad Helge Fossmo har att säga om hur det fungerade (fungerar?) i Knutby – och inte bara bortförklara allt han säger med att han "vill ha uppmärksamhet". Gissa om jag ser fram emot Eva Lundgrens bok i ämnet.

Här och var på trottoarerna i Harlem grillades det korv och grejer. Det var ju Labor Day = barbeque. Imorgon börjar Det Nya Arbetsåret. Även för mig!

/Gunilla

No comments:

Post a Comment