17 September 2006

Utlandssvenskarna kan avgöra valet

7STOCKHOLM De senaste dagarna har jag vimsat runt på sta'n för att känna in stämningarna i folkdjupet, så som de manifesteras i hmmm... Stockholms city.
Valstugor, ballonger, sol och engagerade partiledartal inför entusiastiska åhörare – det har nästan känts som sinnebilden av demokrati när det är som bäst. Fast de flesta har ändå verkat mest upptagna av sina shoppingbestyr.

I fredags var jag på valdebattskväll på PR-byrån Springtime, vilket väckte mina vanliga reaktioner inför PR-konsulter (jag inbillar mig avundsjukt att byråerna, förutom enstaka PR-strategiska genier, mest befolkas av misslyckade journalister som inte förtjänar sina höga PR-konsultlöner) men där fanns i alla fall ovanligt god buffémat, en hel del vänner och bekanta och en del gamla och blivande politiker-kändisar.
Som den political junkie jag är satt jag såklart på första parkett och kollade på SVT:s valdebatt, medan 95 procent av gästerna minglade därute (och jag och de tre i mitt sällskap var de enda som dessutom stannade kvar i TV-rummet efteråt för efteranalys, hur nördigt som helst).

Lördagen rörde jag mig kring Sergels Torg och Norrmalmstorg och såg åtminstone fem partiledare/språkrör tala. Missade dock dessvärre Schymans/Fondas framträdande, vilket var en miss i planeringen.

Lite fler valrörelse-reflektioner:

• Det har ju varit en del snack om att "ta debatten" med Sverigedemokraterna. Jag såg dessvärre inte Fredrick Federleys TV-debatt, men ett av de försök som gjorts att bemöta partiet seriöst men kritiskt – se SvD här och här – tyckte jag led av brist på kunskap och motargument. Sverigedemokraternas huvudargument är ju att invandringen kostar så stora belopp – men det är ju helt enkelt inte sant. Gissa om exempelvis hela kollektivtrafiken och halva sjukvården i Stockholm skulle rasa ihop om (sd) fick hållas med sina utvisningar – det skulle bli samhällsekonomiskt problematiskt.

• Många grupper har utmålats som att "de kan avgöra valet" (precis som vi rapporterade om det amerikanska valet 2004 – jag vet inte hur många subkulturer i USA som skulle kunna göra just det: muslimer, ungdomar med enbart mobiltelefonabonnemang, security moms, miljövänner, mexikanska kvinnor, pensionärer etc; vad de flesta, inklusive jag, missade var så klart den mobiliserade kristna högern som gjorde att det blev en rätt tydlig seger för Bush).
Men en väljargrupp har jag inte sett någon tidning spekulera i: de 400 000 utlandssvenskarna.
De har knappast synts i någon opinionsundersökning, men är högintressant inte bara för att valet kan bli rätt jämnt. Det är nämligen så att fler utlandsboende sedan två år får poströsta. Valdeltagandet i denna grupp är rätt lågt, under 30 procent, men de är många ... och vad jag vet har enbart moderaterna aktivt fiskat efter deras röster. Utlandssvenskarna är dock numera en synnerligen varierad grupp, inte bara utflyttade pensionärer på solkusten och skatteflyktingar, utan studenter, barnfamiljer, konstnärer och alla möjliga. Kan bli intressant.
Läs om detta ur ett vänsterperspektiv här. Moderaten Erik Lindström, som i dag ordnar valvaka på Manhattan, har sedan i vintras hoppats på att just utlandssvenskarnas röst ska avgöra valet (som i t ex Italien och Montenegro nyligen).

Piratpartiet ska ha sin valvaka på stiliga kvarterskrogen Bistro Sud på Swedenborgsgatan – fördelen med att vara ett litet parti! Anledningen till att jag vet detta är att jag själv var där i fredags, och åt fantastisk kalvrostbiff med kantarell- och bondböns-risotto (och drack champagne och ett glas Syrah-vin).

• Om de borgerliga partierna vinner över vänsterpartierna med mindre marginal än motsvarande Feministiskt Initiativs röster lär Gudrun Schyman bli föremål för samma kritik som Ralph Nader blev i valet i USA 2000 (om de som då röstade på The Green Party i åtminstone Florida eller vissa andra delstater hade röstat på Al Gore hade Bush inte vunnit).

Oj, denna bloggpost är långtifrån klar, men jag får förfina den senare – nu måste jag iväg och kolla på en stilig men ack, så dyr lägenhet.
Och sedan ska jag rösta! I Storkyrkoskolan. Exakt på vad är i vissa avseenden ännu lite oklart.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment