17 September 2006

Långa köer utanför Gamla stan-bornas vallokal

STOCKHOLM De senaste åren har jag bevakat val i Östtimor, Haiti och USA. Som gammal statsvetare och allmänt politiskt intresserad tycker jag det är fantastiskt att se människor köa förväntansfullt för att få rösta...

Mycket speciellt var det i Dili 2001, läs mer om det i mitt reportage för Amnesty Press! Och ja, det var speciellt i Port-au-Prince i våras också. För att inte tala om hur absurt och intressant det var att hänga med dem som kom med häst och kärra och röstade i Amishland i Pennsylvania i USA 2004.

Förresten, jag har sett parlamentsval i Mongoliet också (dock tyvärr ej skrivit om)!

Riktigt lika långa köer som i Port-au-Prince och Dili var det inte i Storkyrkoskolan idag. Men kön av röstande ringlade sig ofta en bra bit utanför huset! Och det har varken jag eller den vallokalsansvarige sett maken till tidigare. Hans förklaringar:
• fyra val istället för tre, alltså inklusive trängselskatteomröstningen, gör att varje röstande behöver lite längre tid på sig
• fler tonåringar bor hemma än tidigare i Gamla stan = några hundra fler som röstar här
• det jämna läget ökar röstviljan

Jag stod där länge och plockade med valsedlarna, men kunde inte bestämma mig för hur jag skulle rösta i kommun- och landstingsval. Så nu sitter jag i min trädgård och surfar febrilt på partiernas hemsidor för att kolla upp de olika kandidaterna. Dålig planering, jag vet... Men till min förvåning har jag hittat ett för mig nytt parti och en för mig tidigare okänd kandidat för landstingsvalet, och kanske blir det så också i kommunvalet... Riksdagsvalet var betydligt lättare.

En kvinna i 40-årsåldern i vallokalen blev förresten mycket förvirrad av valsedlarna. Om nu Fredrik Reinfeldt toppade moderaternas lista så borde väl Göran Persson toppa socialdemokraternas? resonerade hon. Men där stod ju Bosse Ringholms namn!
Det verkade som att hon på allvar trodde att det blivit något feltryck, eller att någon hade manipulerat valsedlarna eller så, för att Göran Persson liksom skulle hamna utanför riksdagen.
Inte konstigt att man kan bli konfunderad – men det knäppa var att valförrättaren inte kunde reda ut detta för den förvirrade väljaren! Det enda denna kunde säga var "Ehhhh, ja, men det är partierna som bestämmer hur valsedlarna ska se ut, du får kontakta partiet och fråga". Så som ansvarsfull med-medborgare trädde jag in och förklarade att riksdagens mandat är geografiskt fördelade, och att Stockholms arbetarkommun gissningsvis för länge sedan bestämt att Ringholm ska toppa deras lista medan Göran Persson säkert står högst på andra listor (Södermanland t ex) och så vidare, samt att socialdemokraterna kan räkna med att vara så kända och att få så många mandat att de inte behöver toppa med sin partiledare på samtliga listor. Vet inte om hon blev så mycket klokare...

Annars var det trevlig stämning. Här i Gamla stan är vi en massa kulturradikala och kulturkonservativa och nyrika och socioekonomiskt odefinierade i en skön blandning. Jag tror att jag träffade minst 10–15 grannar och bekanta bara genom att stå där ett tag! Givetvis blev jag meddragen på ännu en lägenhetsvisning (den första var helt fantastisk, nu fattas bara en mecenat).

Strax dags att gå tillbaka och verkligen rösta... Lika bra att dra ut på hela val-processen, nu när jag rest hela vägen från New York för att utöva min medborgerliga plikt och rätt!

/Gunilla

No comments:

Post a Comment