27 October 2006

Farligt att blogga, men nätdagbok helt OK

NEW YORK Som ni säkert hört har Sudans regering försökt slänga ut FN:s sändebud Jan Pronk, för att han bloggat om sitt arbete i Darfur.

Usch, det låter inte alls bra. Internet är bara lite för bra som researchverktyg...även för totalitära regimer.

Själv är jag lite orolig för att somliga länder som jag kan tänkas vilja resa till i framtiden ska hitta ord som "articles on human rights and human rights abuses" på min hemsida. Som om jag lyckas skriva så många sådana texter – men de kan ju tro det. Eller i alla fall inte vilja riskera att jag sätter igång med det på allvar.

Men anledningen till att jag tar upp detta här är en annan. Nämligen hur en kollega till mig kommenterade Pronk-nyheten häromdagen. Ungefär så här sade han, i ett samtal med en annan person som liksom han är Washingtonkorrespondent för vardera två stora, svenska nyhetsmedier:
"Alltså, han hade ju skrivit vissa saker i bloggen, samtidigt som han hade varit FN:s sändebud där. Det går ju inte. Det vore ju som om du eller jag skulle blogga!"
Han tyckte alltså, om jag tolkar det korrekt, att ett eget bloggande skulle undergräva deras respektive korrespondentroll! Komiskt.

Så verkar det inte vara på Washington Post, vars redaktionschef berättat att alla på redaktionen nu vill ha sin egen blogg ("Everyone in our newsroom wants to be a blogger"). Inte minst för läsarkontakten. (Via Martin Jönsson.)

Komiskt också att just denne korrespondent blott ett par dagar senare började skriva – en intressant och aningen bloggig – nätdagbok!

För övrigt måste jag rekommendera Sveriges Radios fantastiska Mississippi-sajt. Public service när det är som bäst.

/Gunilla

1 comment:

  1. Det där är en intressant fråga - vem kan egentligen blogga, och vem kan det inte? Och hur noga måste man vara med vad man skriver om man har ett annat uppdrag med höga lojalitetskrav?

    Kan Carl Bildt blogga nu? Margot Wallström? En domare i Högsta domstolen? En tjänsteman som jobbar på riksdagen, en central myndighet eller regeringskansliet? Om vad?

    Som jag ser det handlar det om krav på lojalitet mot sitt uppdrag och sin huvuduppdragsgivare. Det är samma sak som om man skriver i en tidning eller ger ut böcker. Det kan inte hur som helst kombiners med ett uppdrag som kräver lojalitet.

    Och även om man inte bryter lojaliteten så blir det problem om man ändå utsätter sin uppdragsgivare för risker genom blotta misstanken om ilojalitet.

    Ofta finns i anställningavtal, enskilda eller kollektivavtal, klausuler om förtroendeskadliga bisysslor - bloggande skulle kuna vara en sådan. Meddelarfriheten ger inte heller helt tydligt skydd för egen publicering, t.ex.

    Kan du inte spekulera lite mer kring detta?

    Undrar om jag ens fick skriva detta inlägg under eget namn?

    ReplyDelete