05 October 2006

Imorgon vet vi; hittills 7–5

NEW YORK Här spekulerade jag i att om någon skulle våga utse en majoritet kvinnor i regeringen, baserat på kompetens, så skulle det vara Fredrik Reinfeldt – och påstod att allt tal om "varannan damernas" riskerar att underminera en sådan spännande utveckling.

Imorgon får vi veta hur det blir. Men det som kommit fram om könsfördelningen i statsrådsberedningen – alltså statsministerns närmaste medarbetare – hittills stärker min första tes, och visar att jag kanske som tur är hade fel i den andra: sju kvinnor, fem män är det än så länge enligt denna artikel. [Uppdatering: enligt Aftonbladet är det 8–5!)

Däremot tycks det mig som att gruppen åldersmässigt är extremt homogen – jag gissar att alla där är födda inom ett max tioårigt spann på 60- och 70-talet.

I övrigt hoppas jag att Fredrik Reinfeldt fortsätter Göran Perssons linje att överraska med sina utnämningar. Åtminstone lite. Inte helt lätt i schackrandet mellan flera partier, men man kan alltid hoppas. För mediedramaturgins skull.

Uppdatering: Carl Bildt blir tydligen utrikesminister. Smart av Reinfeldt, åtminstone om det stämmer att Cecilia Malmström blir EU-minister. Det har spekulerats i att Reinfeldt aldrig skulle våga utse Bildt, som ju blir en slags överrock. Fast jag skrev att det vore en trolig utnämning här.
Många av ministrarna, och inte minst utrikesministern, lär dyka upp här i New York framöver – och oj, vad det är svårt och läskigt att intervjua Carl Bildt... Jag har inte gjort det sedan jag var förstatermins-student på JMK, våren 1994 eller så, och har möjligen hämtat mig först nu.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment