12 October 2006

Och var var Orhan Pamuk, om inte i New York

NEW YORK Haha, rätt åt mig att jag trodde att det skulle bli Orhan Pamuk och hoppades slippa intervjua någon Nobelpristagare här i New York, just idag. Inte för att jag inte vill, utan för att ju jag har andra deadlines och saker att göra...

Men det visade sig ju att Orhan Pamuk befann sig inte i Istanbul, utan på Manhattan (för att han ska undervisa på "mitt" Columbia, i kreativt skrivande). Så det var bara att dra ned till Midtown. Jag och några kolleger – inte alls många, inget pressuppbåd utan "bara" jag, Sveriges Television, Sveriges Radio och Reuters – hängde på det amerikanska förlagets kontor tills vi fick en intervju med The Man. Han tyckte inte det var jättekul att bli intervjuad, kan jag säga, men gjorde sin plikt.

Lyssna på Sveriges Radios Nobelprissändning genast eller kolla på Aktuellt ikväll så får ni höra intervjun respektive se hur det såg ut på förlaget. (Och vem vet, kanske syns jag nå'nstans där i bakgrunden.)

Nu sitter jag på golvet i nya, dygnetruntöppna Apple Store och skriver ut det hela... Ja, hjälp vilken intensiv och blandad nyhetsvecka det blev! Generalsekreterare, Nordkorea, flygplanskrasch, litteraturpris. Man undrar vad som ska hända imorgon.

Uppdatering: här är texten. Expressen, DN, SvD:s Martin Gelin och kanske nå'n annan som inte hängde med i svängarna på förmiddagen var på Pamuks presskonferens på Columbia på eftermiddagen. Det hade ju varit kul att gå dit också, fastän man nog då fått skriva bara för nå'n webbupplaga, eller bara varit där utan att försöka sälja in det – jag valde att istället samma tid hänga på The Boathouse Club i den lummigaste delen av Central Park, vilket inte heller var så dumt. Otroligt nog var det värsta vackra sommar-pangvädret i New York, bara ett dygn efter riktigt busväder med dimma, regn och rusk.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment