24 November 2006

Expedition till East Harlem

NEW YORK Ah, en strålande dag! Jag förverkligade äntligen en gammal föresats, nämligen att ta en tidig promenad för att komma igång på morgonen och dessutom liksom scanna av vad som är på gång i Harlem (och få lite inspiration till min ökända bok). Tanken är att det ska bli en halvtimme rutinmässigt varje morgon, men ... det blir sällan av alls.

Nå, promenaden idag tog två timmar. Jag gick österut för en gång skull (istället för slentrianmässigt söderut, mot Society och Central Park) och hamnade alltså i East Harlem. Eller Spanish Harlem, som det kallas eftersom det bor så många puertoricaner och dominicaner där sedan några decennier.

Jag gick 116:e gatan ända bort till Franklin D Roosevelt-motorleden, som går längs med östkanten av Manhattan, och rundade den legendariska maffiarestaurangen Rao's – ett minne av den tid då dessa kvarter var italienska (ännu tidigare fanns här en hel del svenskar, faktiskt, fast dem ser man nog inga spår av utom någon gammal lutheransk kyrka).

Och så upptäckte jag ett bageri som också är en rest av tiden då detta var "New York's Third Little Italy", Marrone Bakery. En lång, fascinerande, men typisk och vanlig, immigranthistoria om hur Rosa Marrone kom till New York från Roccapiemonto norr om Salerno 1956, och om hur olika etniska grupper flyttat in och ut i East Harlem, kan läsas på bageriets hemsida här.
Men ingen italiensk Rosa syntes till på Marrone Bakery idag, bara en äldre dam som jag fick öva min lilla spanska på. Synd, annars hade jag kunnat berätta om hur jag firade nyåret 2006 i Vietri i Rosas gamla hemtrakter.

Förresten, ni anar inte hur ovanligt det är med bagerier i Harlem. Eller med gott bröd överhuvudtaget i New York.

Någon längre rapport än så blir det icke, ej heller bildbloggande eftersom jag slarvat bort min kamera – bara en uppräkning av några av alla andra saker jag såg under promenaden: Stiliga Taino Towers som jag länge varit fascinerad av och först nu gick nära, "gräddtårtor" av gips (?) med bland annat Spiderman på i skyltfönstret på ett konditori, soppkök, massvis av ödetomter, hur många nya byggprojekt som helst, små tanter som såg ut som sicilianska nonne (vilket de kanske också är), snälla gangstertyper som hälsade "god morgon", och anslag om gratis aerobics i skolan på vår gata (som också hade skyltar om drog- och vapenförbud inne i skolan).

För att höja dagens glamourkvot något ska jag kolla in det nyrenoverade Gramercy Park Hotel ikväll! Rose Bar, it is. Jag ska hänga med den person som håller i kursen Girls Gone Wild, och tänkte att jag kanske kan bli ett fall på den.
Hotellet har tagits över av Ian Schrager, så gissningsvis är de charmerande barlokalerna med ekpaneler och inredning från 1925 borta. Men kanske är det bra på andra sätt, det är det jag ska undersöka. Paris Hilton får faktiskt inte komma in i baren – men jag ska nu försöka klä ut mig till en sådan bohemian chic-typ de möjligen vill ha istället för megakändisar, att döma av detta reportage.

/Gunilla

2 comments:

  1. Som du vet gillar jag dina New York betraktelser...mycket!!:) Tack!

    ReplyDelete
  2. Tack, Peter! Bra att veta att jag har åtminstone en läsare. Lika fint promenadväder idag igen, hmmm...

    ReplyDelete