25 November 2006

Lite lördagsshopping – Soho

NEW YORK Gramercy Park Hotel Rose Bar var toppenfint, kan rekommenderas alla New Yorkbesökare; jag kan dock bara tala för själva baren. Men man känner ju inte igen de gamla tjugotalslokalerna, precis.

Sist på kvällen hamnade jag helt oväntat i ett helt nytt sammanhang – och det är nog det jag älskar mest med mitt liv, att det får mig att dimpa ner i helt olika miljöer med lite ojämna mellanrum. Denna gång hemma hos ett till New York nyinflyttat amerikanskt par: hon framgångsrik dramatiker, han dito psykiatriker (oj, det rimmade). Mer om allt detta någon annan gång, kanske.

Idag har jag hängt i det soliga Soho och köpt en födelsedagspresent – stilig sjal av gyllene polyester, redan överlämnad till födelsedagsbarnet som var den jag hängde med – på en plats som jag genast utnämner till Manhattans bästa för one stop shopping. Hit ska jag gå första bästa vardag när man kan anta att det är mindre folk, och köpa julklappar en masse. Allt klart på en timme, är planen. Mest leksaker!

Och sedan hamnade jag på Sephora där jag dels tokshoppade smink och hudvårdsprodukter (till skillnad från typ inte alls de senaste tio åren) dels hittade USA:s kanske smartaste julklapp. Presentkort på parfym! Idén kanske finns i Sverige också, vad vet jag? För $45 resp $75 (dam- resp herr) köper man en låda med tio små parfymprover som man ger bort. Den som får lådan testar proverna, och löser sedan in det medföljande presentkortet mot valfri motsvarande parfymflaska. Smart! Så löser man problemet med att presentkort är rätt trista och att parfymval för annans räkning kan vara svåra. Samtidigt som mottagaren får en låda och inte bara ett platt kuvert! Och nio bonusparfymer.

Dessutom köpte jag tio stycken handstickade peruanska "fingerdockor" till mina syskonbarn. Dessa kan jag också rekommendera, de säljs på Broadway och Spring Street i Soho för det mesta. Fair trade-märkta och allt. (Hittar ingen bra länk om de peruanska gatuförsäljarna, som säljer dockor deras mammor m m stickar, men de är nog en väldigt bra story.)

Här kommer ett finfint Soho-tips särskilt till Peter: vid nästa New York-besök, ät lunch minst en gång på Kelley&Ping på 127 Greene Street!
Det är ett toppenbra eklektiskt asiatiskt nudelställe med lunch för sisådär $10 – finns billigare och möjligen godare mat i Chinatown, men här serveras nudlarna, biffsalladen, vårrullarna, det vietnamesiska kaffet och allt annat i en tjusig, luftig miljö som låtsas vara en korsning mellan Shanghai 1925 och sekelskiftes-Soho.
Jag har gått hit då och då sedan jag flyttade hit – en gång våren 2001 började jag rentav ta privatlektioner i kinesiska vid ett av K&P:s bord, som komplement till min "riktiga" mandarinkurs och med en kompis som lärarinna, men det rann dessvärre ut i sanden trots den coola lektionssalen – och det är still going strong.
Det var födelsedagsbarnet som gärna ville gå dit, eftersom hon drömt om Kelley&Pings nudlar och pad thai sedan vi var där senast för två år sedan. Då spanade vi in Gérard Depardieu! Bara en så'n sak.
Extra plus för de snygga menytavlorna.

Kvällens aktivitet: P&G Bar på Upper West Side. Kolla in, det är bara en tidsfråga innan den – och neonskyltarna – försvinner!

/Gunilla

4 comments:

 1. Åhå, tack för det tipset Gunilla, snällt av dig!! Nästa New York tripp beräknas till maj...lite för lång tid dit men det är skönt att se fram mot något!!

  Ha de gott/peter

  ReplyDelete
 2. Maj är ju alldeles perfekt i New York (november är faktiskt inte heller så dumt)! Och det kommer att vara maj 2007 väldigt snart, det är i alla fall min gissning.

  ReplyDelete
 3. Var det svårt att komma in på Rose Bar? Har hört att de har extremt tight dörr.

  ReplyDelete
 4. Hej Carl Pe,

  Nej, det var bara att traska in...

  Jag har också läst det där, men utan att riktigt veta gissar jag att det är sent på fredags- och lördagskvällar som det är smockfullt.
  Eller kanske någon annan kväll i veckan (äkta Manhattaniter går som bekant inte ut på fredagar och lördagar)?

  Tricket är alltså att komma dit lite tidigare på kvällen. Vi var där redan före kl 18, och då var det gott om plats i loungen och skön, lugn stämning. Vid 20-tiden började det bli fullsatt, men inte alls packat. Se'n vet jag inte.

  Rapportera gärna om du testar!

  ReplyDelete