01 December 2006

Miljö + global politik + gestaltning = god journalistik

NEW YORK Idag och framöver bör journalister som jag låta sig inspireras av detta upprop på DN:s debattsida till en "fördjupande, förnyande och gärna förargande miljöjournalistik".

Artikelförfattarnas fem policyrekommendationer är utmärkta. Jag gillar särskilt:
I det långa loppet är miljöfrågorna oundvikligen förknippade med makt, ekonomi och säkerhet. En växande världsbefolkning på väg mot växande välstånd – en i grunden bra utveckling – kommer att råka in i djupnande konflikter och kriser som alla har med miljö och naturresurser att göra. Miljöfrågorna är integrerade i alla andra politiska frågor. Det är ett tecken på deras mognad och på att de är viktiga. Därför behöver de också komma in överallt i medierapporteringen. De ska in på alla redaktioner från ledare, debatter, krönikor, politik, utrikespolitik, näringsliv och kultur till sport, resor, bilar och bostad.
Jag kan nästan ingenting om miljöfrågor i dess naturvetenskapliga bemärkelse – och trots att jag glatt brukar kasta mig in i vilket ämnesområde och sammanhang som helst hade jag nog lite för stor respekt för området, när jag i fjol åkte till Grönland för att skriva om klimatfrågor. Mina reportage om hur grönlänningar drabbas av smältande isar (för Rädda Barnens tidning Barn, Miljöaktuellt, Fokus och Amnesty Press) sålde jag in först efteråt, istället för i förväg som man alltid bör göra.

Men den resan visade också att det går att skriva om miljöfrågor även som allmänreporter (och jag skulle nog nästan våga skriva mer även i en så pass specialiserad tidning som Naturvårdsverkets Miljöaktuellt; nya reportageidéer under utformning!).
En som visat detta ännu bättre är [min kompis] Ola Wong, som 2004 utsågs till Årets miljöjournalist första gången priset delades ut, genom ett reportage om miljödumpning i Kina.

Mer om miljöjournalistik i bl a en aktuell artikel i Journalisten – se länkar från Miljöjournalisternas förenings hemsida.

För övrigt vore det fint om medierna även vore intresserade av mänskliga rättigheter "överallt i medierapporteringen". Allt som står i den där debattartikeln kan appliceras på MR-området. Själv har jag lyckats koppla ihop MR och klimatfrågor i en liten artikel i Amnesty Press nya nummer, kommer nog snart på nätet.

/Gunilla

P S Men lite synd är det väl ändå om de som ändå hade nominerats till årets pris, och som nu gick bet... Vilken antiklimax?!

1 comment:

  1. Ett av de mer konkreta miljöinitiativen i Sverige på sistone har, förvånansvärt nog, kommit från kvällspressen, i form av kampanjen "Ett bättre klimat med Aftonbladet" som jag skrivit om på min blogg. Jag rekommenderar att du går in och skriver under på deras miljöuppror och läser om de saker de listar som man själv kan göra för att förbättra miljön.

    ReplyDelete