31 January 2007

SAJA-cirkeln sluten; Gunilla goes more desi hang-around

STOCKHOLM Det var journalisten och journalistläraren Sree Sreenivasan som fick mig att börja blogga. Han höll i mars 2005 ett seminarium hos New York Foreign Press Centre om hur journalister kan hitta rätt i bloggvärlden och utnyttja den för research, storyidéer och ämnesbevakning. Något han även bloggar om här.
Jag var på seminariet med en kollega – vi antecknade för fullt, men jag har fortfarande inte systematiserat alla smarta länkar han gav oss (och vid det här laget är de säkert alla daterade).

På slutet sade han något i stil med: "Förresten borde ni själva blogga. Det liv ni lever som New York-korrespondenter är ofta mycket spännande och lämpar sig väl för bloggning. Nu ska jag visa hur enkelt det är att registrera en blogg." Och en minut senare än så hade jag råkat starta min första blogg (ungefär som nu, fast på engelska).

Nu när jag just kommit hem från min första Indien-resa tyckte jag att det kunde passa att gå med i föreningen South Asian Journalists Association, som Sree Sreenivasan varit med och startat. (På seminariet berättade han hur nätverket hade kommit till flitig användning för dess medlemmar i samband med flodvågskatastrofen.)
De flesta av de drygt sexhundra medlemmarna i SAJA är "desi", alltså sydasiater/amerikaner med sydasiatisk bakgrund; mest känd är antagligen Newsweek Internationals chefredaktör Fareed Zakaria. (Sree älskade att lyfta fram det faktum att även Newsweek Internationals redaktionschef är desi, nämligen Nisid Hajari. När jag jobbade som researcher på nämnda redaktion satt jag i ett bås strax utanför Hajaris och Zakarias rum, mycket spännande.)

Igår beviljades även jag SAJA-medlemsskap. En icke obetydlig del av mitt umgänge i New York har (framför allt när jag gick på SIPA/Columbia) varit med desi-kompisar – indier, tamiler och den indiska diasporan – så det blir kanske kul att utveckla detta. Inte minst inför framtida Indien-besök.

Hade jag varit i Washington DC på lördag hade jag kunnat gå på SAJA-studiebesök med detta fantastiska program (men det är jag inte, för på lördag ska jag göra detta i Stockholm).

/Gunilla

No comments:

Post a Comment