13 February 2007

Bostadsrättssoppa

SOLNA Alla som åtminstone doppat lilltån i den heta soppa som är Stockholms bostadsmarknad vet att slutpriserna på de flesta lägenhetsförsäljningar är betydligt högre än den annonserade utgångssumman. Det blir direkt löjligt när mäklare påstår att sådant bara är undantagsfall.

L, om du läser detta – kan inte du berätta hur det gick till när din Notar-mäklare satte priset på din lägenhet? Stämmer det där med att säljaren får veta att det annonserade priset ska accepteras som lägsta bud, som Notars VD säger här, eller sade de något annat till dig?

(Uppdatering: L har svarat i en kommentar nedan. För er som inte läser kommentarer: Mäklaren från Notar värderade L:s lägenhet, och skröt med att han brukar få ett slutpris på ungefär 10 procent över sin värdering. När annonsen kom innehöll den ett utbudspris på 60 procent under värderingsbeloppet. Detta lägre pris hade L inte alls fått höra! Slutpriset blev sedan 5 procent över den summa han från början värderat lägenheten till. Intressant, tycker jag, att Notar från sin hemsida länkar till denna artikel om att lockpriser är skumma.)

På bloggen BoStan finns många intressanta exempel på avsevärda prisuppgångar. Jag håller med kommentatorn Göran (nummer 7), som påpekar att säljarna kan bita sig själva i foten genom att sätta alltför låga priser.
Det händer ofta att jag slentrianmässigt väljer bort lägenhetsvisningar (jag går på vissa för att kolla läget; är inte superaktiv på marknaden, precis) för att jag automatiskt lägger 35–50 procent till priset. Och det kanske inte alltid stämmer. (Det är ju ungefär som när kvällstidningarna knycker intervjucitat, till sist tror man att alla citat är knyckta! Se Uppdatering II här.)

Nå, det är alltid komplicerat med gränsdragningar. Och visst verkar det som om den där dömde mäklaren blivit syndabock för vad som är ett branschproblem. Ärendet är redan klart för nästa juridiska instans, kammarrätten.

/Gunilla

7 comments:

  1. Well. Vad jag minns värderades lägenheten till vad mäklaren trodde han kunde lyckas sälja den för. Jag minns inte om jag blev garanterad denna summa eller ej (men säljaren har ju alltid rätt att stoppa köpet, även om budningen går över förväntan). Mäklaren promotade sin egen säljförmåga genom att säga att han alltid brukar hamna 10% över värderingssumman. Sedan kom annonsen ut i tidningen, och utgångspriset visade sig ligga cirka 60% lägre än värderingspriset. Jag hade aldrig hört den lägre summan nämnas i något sammanhang. Lägenheten såldes sedan för 5% mer än värderingspriset.

    ReplyDelete
  2. Jag flyttade från Stockholm för jag insåg att jag inte hade råd att köpa en lägenhet vilket var vad jag ville. Och jag har ändå en rätt bra inkomst, genomsnittlig sådär. De gånger jag har varit på visning i Stockholm har jag bara blivit så trött att jag längtat hem på stört.

    ReplyDelete
  3. L, thanks for sharing, som vi säger i USA!
    Klart skumt beteende – att du inte ens fick veta vilket pris de skulle sätta i annonsen!!!

    Jessica – även stockholmare blir trötta av visningar, skulle jag tro...

    ReplyDelete
  4. Jag har svårt att känna upprördhet över lockpriserna - alla köpare vet att det är (oftast halvdold) budgivning (och då kan det per definition gå hur fan som helst) och alla håller koll på kvm-priserna.

    Det är säljaren, inte mäklaren, som sätter utgångspriset för budgivningen och bestämmer vad man accepterar. Det verkar väldigt märkligt att en domstol ska ha synpunkter på det.

    ReplyDelete
  5. Visst är det konstigt med domstolsprövningar av marknadsfenomen. Men visst handlar det om "vilseledande marknadsföring".

    Den mäklare som fällts påstår ju att säljarna i alla fall det gällt varit beredda att sälja till de priser som stått angivna. Isåfall verkar det ju vara OK.
    Men som L:s exempel här visar är det ju inte alls så det funkar. (Notar, som hon anlitade, är den byrå som är mest ökänd för låga lockpriser, även om den fällde mäklaren inte jobbar där.)

    Även om "alla" kan alla kvm-priser så varierar de ju helt naturligt inom samma stadsdel (beroende på skick, avgift och tusen andra saker). Dessa variationer kan ju en ansvarig mäklare bedöma i de allra flesta fall. Problemet är ju att det varit enstaka mäklarfirmor som bestämt sig för att köra låga lockpriser systematiskt, och att de fått dra med sig stora delar av branschen på detta. Men visst är det kanske snarare en branschproblematik än en domstolsfråga.

    ReplyDelete
  6. Fast om man vet att priset kommer att bli över en miljon så verkar det ju rätt dumt att annonsera den för en halv miljon. När man ringer för att höra vad det ligger så säger en käck mäklare att nu ligger det på 1,2 miljoner. Vad började budgivningen på? åttahundra tusen. Så vad fick man femhundratusen ifrån?

    ReplyDelete
  7. När jag hade skrivit det sista inlägget så insåg jag att det var precis vad du, Gunilla, hade skrivit i föregående inlägg. Ibland kan man inte riktigt läsa ;).

    ReplyDelete