10 February 2007

Medier = underhållning

STOCKHOLM Lästips: den allestädes närvarande punditen Stig-Björn Ljunggren skriver ofta intressanta inlägg i sin blogg på temat "Mediernas uppdrag är inte att skildra verkligheten sådan det troligtvis är, utan att underhålla en publik" i olika varianter.
Dessvärre har han nog ganska rätt i det, även om det är oklart om medierna verkligen har ett "uppdrag" – det förutsätter, tycker jag, att det finns en enskild "uppdragsgivare".
Just detta citat handlade om Forsmark (kan inte skapa en permalänk, men kolla på den 10 februari).

Edit (verkar som att de flesta svenska bloggare skriver så, men hur skriver man på svenska? bearbetning?): Nu har jag lagt till själva länken till bloggen också...

/Gunilla

3 comments:

 1. "Edit" - kanske "redigering", "ändring", "rättelse" eller "komplettering" kan fungera?

  Det där med att media är underhållning är oerhört tänkvärt. Jag skulle vilja säga att media är underhållning respektive något helt annat i samma utsträckning som läsare, tittare och lyssnare konsumerar och använder det de får sig till livs på det sättet.

  Kanske är det ett problem att så mycket media främst är underhållning, men jag tror att ett större problem är att så många tar "underhållningen" på för stort allvar och inte förstår att det bara är just underhållning? Dvs. att redaktionerna och journalisterna får ett genomslag som kvaliteten i deras arbete inte är värt.

  Jag tror att journalistik inte i lika hög grad borde vara ett yrke man inleder som 20-åring, utan skulle vinna mycket på att utövas i högre utsträckning av människor med erfarenhet. Jag tror nämligen att det vanligtvis är en väldigt ung och orutinerad journalist, med dåliga anställningsvillkor, som ligger bakom underhållningsartiklarna.

  Samtidigt ska det erkännas att det ofta är väldigt bra underhållning - och ju mer rutinerad man blir som konsument, och kanske till viss del tack vare bloggvärldens koll på media, blir man bättre på att se vad som är underhållning och vad som inte är det.

  Långrandigt, förlåt. Återigen tack för din utmärkta blogg som faktiskt höjt min respekt för journalister och journalistik!

  ReplyDelete
 2. Leffe, tack! (Hinner inte skriva mer än så just nu, men vi kan väl återkomma i ämnet båda två.)

  ReplyDelete
 3. tillägg brukar jag säga om jag gör tillägg, eller just det: edit :)

  ReplyDelete