26 February 2007

Nytt steg i Lejonroos-affären (uppdaterad)

NEW YORK Idag skriver DN att Erica Lejonroos stämmer TV4 för förtal.

Bra, tycker jag, hoppas det leder till mer metoddebatt. Mindre bra, tycker min Neo-kompanjon Gudmundson (på vars blogg jag även skrivit en kommentar).

Här kan ni läsa mina samtliga blogginlägg om Erica! Och här kan ni läsa TV4:s korrespondens med Gudmundson. Signaturen Jans kommentar hos Resumé är också initierad.

När jag var hemma i Stockholm hade jag förrsten hoppats få en intervju med reportern på TV4, som uppföljning till vår Neo-text (där hennes namn inte nämns). Men hon svarade inte på mitt mail därom, och tidningen Journalisten tackade nej till idén om det och om det rättsliga efterspelet. Och sedan släppte jag dessvärre alltsammans...
Som de flesta journalister är jag alltför dålig på uppföljningar. Men någon annan gång, kanske! För det är kul att skriva lite mediekritik emellanåt.

Uppdatering: TV4:s Anne Lagercrantz (transparens: jag tror att hon har varit på en fest som jag hade en gång, eftersom hon är kompis med en kompis som jag hade festen med) säger i Resumé: "De beviljade varandra bidrag i Kris styrelse".
Visserligen satt Erica Lejonroos inte i styrelsen då, även om hon råkade haspla ur sig en bekräftelse när TV4:s reporter ringde och påstod att det var så.
Men Kris hade alltså som förening beviljats en stor klumpsumma i bidrag från Stiftelsen Govenii fond, som föreningen sedan skulle fördela inbördes mellan medlemmarna (via en särskild tandvårdsgrupp). Eftersom det enligt kriterierna skulle vara "kvinnor aktiva i Kris" som behövde tandvård, och det inte finns så många sådana, har föreningen snudd på haft svårt att göra av med pengarna. Reportrar som vill göra något mer på detta bör alla ringa Siv Widell på Carnegie Kapitalförvaltning samt till Peter Söderlund på KRIS för att få deras bild av hur bidragsförfarandet och styrelsearbetet fungerade.
Det var alltså en intern föreningsfråga, hur man fördelade de pengar KRIS beviljats. TV4
har valt att se det som en karaktärsfråga (typ, "vi måste granska politiker som ser till att få del av en massa föreningspengar") men har ännu inte lyckats visa varför det skulle vara fel av Erica att söka tandvårdsbidraget.

/Gunilla

4 comments:

 1. Jag undrar ju lite varför tv4 inte kom sig för att ringa de personerna på kapitalförvaltningen och KRIS innan de rackade ner på Lejonroos.

  ReplyDelete
 2. Bra fråga!

  Och jag kan som tur är svaren (tror jag)! De kom sig visst för, med både och.

  TV4 ringde faktiskt Carnegie Kapitalförvalning för att fråga om stiftelens villkor.
  Siv Widell sade att hon inte ville svara rakt av, utan ville avvakta tills styrelsen sammanträtt och kommit fram till ett gemensamt "uttalande". Självklart var det omöjligt för en nyhetsreporter att invänta något sådant... (Det kan jag förstå.)

  När jag talade med Widell var hon förresten extreeeemt medieskeptisk, och frågade mycket om mina syften med Neo-reportaget. Jag kan inte avgöra om hon alltid haft den inställningen, eller om det blivit så av TV4-inslaget.

  Erica uppmanade TV4-reportern att ringa Peter Söderlund på Kris, eftersom det är han som har hand om Kris' mediekontakter och "skulle" ta hand om frågor om Kris' interna styrelsearbete, bidragsfördelning etc. (En kompis till mig som jobbat på TV4 Stockholm har berättat att de gjort massvis av inslag om Kris'arbete med före detta kriminella).
  Och det gjorde hon också! Han uppmanade dem då att komma och göra en intervju på plats på Sheraton Hotel, där han var just den eftermiddagen för att tala om medierelationer. Men de hade inte tid att åka dit (eller prioriterade det inte, vad vet jag).

  TV4 ringde alltså båda personerna. Men tidsbristen/viljan att snabbt bli klar med inslaget/den tid man tyckte det var värt att lägga på det hela (återigen, vad vet jag) samt att ingendera var beredda att komma med uttalanden direkt på telefon gjorde att det inte blev några direkta intervjuer.

  Gunilla

  ReplyDelete
 3. Men om de inte var intresserade av att tala med utomstående källor så kan man ju knappast tala om någon journalistisk integritet... åh vänta nu... nevermind
  ;).
  Hoppas de får betala för att de var lata.

  ReplyDelete
 4. Ja, man undrar ju varför det var så himla bråttom med inslaget... Men TV4 har ju inte velat kommentera detta för oss, så jag vet inte!

  Var det någon som såg Lars Adaktussons intervju med Erica Lejonroos häromkvällen?

  ReplyDelete