28 March 2007

Kosovoartikeln klar

NEW YORK Leffe, vem du nu är, bad mig i en kommentar nyligen att berätta om när min Kosovo-artikel var klar. Den finns nu här (skickades ut av TT i måndags).

Bakgrund: I oktober blev jag kontaktad av en PR-byrå i Midtown här på Manhattan. PR-konsulten redogjorde för Kosovo-frågan i säkerhetsrådet, och undrade om jag vore intresserad av en intervju med Joseph DioGuardi, ordförande i den albansk-amerikanska organisationen AACL.
Anledningen till att han kontaktade mig är oklar, för han säger sig annars inte ha kontakt med skandinaviska journalister – men kanske hade han luskat ut att jag skriver om FN-frågor för olika svenska tidningar. Kosovo har jag nog aldrig skrivit om, utom en Gourmet-krönika från Pristina!, men jag har ju varit där och är mycket intresserad av frågan.

Jag kollade på PR-byråns hemsida, och kunde med förvåning konstatera att de utåt sett främst jobbade med att sälja helt andra budskap och produkter: hotell, sportartiklar, kläder och andra konsumentprodukter. Och till sist lyckades jag sälja in en artikel om PR-arbetet med både Kosovo och Serbien, vars PR-konsult jag lyckades hitta i söndags.

Nu samlar jag mer information om hur PR-byråer jobbar med kontroversiella, internationella, politiska frågor, och hoppas kunna återkomma i ämnet med en längre och fylligare artikel! Det finns hur många intressanta fall som helst att berätta om. Än så länge inga intresserade redaktörer, men jag jobbar på det. Det var jättekul och bra att TT ville ha en första artikel!

/Gunilla

2 comments:

 1. Leffe (vem det nu är?)3/28/07, 3:14 PM

  Tackar! Mycket intressant och en oväntad vinkel på Kosovo!

  Dessutom hyperaktuellt då frågan nu rasslade in i UNSC i måndags. Är timingen medveten?

  Jag stör mig lite själv på min anonymitet, men skyller på jobbet och risken att drabbas av puckon om man skriver i eget namn på nätet.

  ReplyDelete
 2. Leffe,

  Det är klart att timingen var medveten. Det är så nyhetsmedier funkar... Vissa kör med Location, location, location, men i journalistiken gäller Timing, timing, timing.

  Mer info:
  Jag fick kontakt med PR-byrån den 31 oktober men har sparat uppslaget tills nu.
  Nu hade förvisso denna artikel funkat även andra dagar, Kosovo-soppan kommer att hålla på ett tag.
  Den hade också lika gärna kunnat publiceras en vecka tidigare, då UNMIK-folket var i FN-skrapan för att presentera sin syn på planen, och då även jag var där, men då hade jag ännu inte fått tag på Serbien-lobbyisten jag intervjuade.

  ReplyDelete