06 March 2007

Med yttrandefriheten som annonsförsäljare

NEW YORK Läs Magnus Haglunds fräsande attack mot Eniro och hur de kapitaliserar på att publicera hans och alla andras födelsedagar på nätet. (Själv har jag ingen möjlighet att ändra de uppgifter som Eniro valt att offentliggöra om mig, eftersom man måste ringa upp från vart och ett av de tre telefonnummer jag har i Sverige för att bekräfta ändringarna.)

/Gunilla

6 comments:

  1. Vad är problemet med detta egentligen?

    Jag blir snarare glad ifall någon mer kommer ihåg min födelsedag, och att jag kan kolla upp när andra fyller år.

    Tack Eniro och Hitta!

    ReplyDelete
  2. Vem som helst har tillgång till ditt pass, ditt körkort, uppgifter om din inkomst och till och med dina mejl om du arbetar inom statsförvaltningen. Och en hel del till.
    Sen kan vem som helst med utgivningsbevis publicera det.
    Ett paradexempel på offentlighetsprincipen kombinerad med Yttrandefrihetsgrundlagen. Om jag vore sur på detta skulle jag ge mig på lagstiftaren. Dumpa ett lass gödsel på Riksdagshusets trappa eller nåt.
    Ingen idé att ge sig på de som följer lagen till punkt och pricka om man tycker att det är själva lagen det är fel på.

    ReplyDelete
  3. "Vem som helst med utgivningsbevis" har givetvis kunnat publicera allt detta hur länge som helst. Det har ju inte varit så svårt att få fram personnummer som i sin tur öppnar snudd på alla register.
    Vad som skett nu med Birthday, Ratzit och andra sajter är att ännu fler kan få tillgång till dessa uppgifter, utan publiceringssyften utan kanske andra skummare syften.
    Visst är det skoj med födelsedagsgratulationer, och jag använder givetvis själv dessa och andra sätt att få tag på information om alla möjliga – men alla människor borde själva få välja om de vill skylta med hur gamla de är.
    Det handlar i första hand om en _lucka_ i lagen, som Justitiedepartementet har utrett i evighet. Läs mer om det exempelvis här: http://www.aftonbladet.se/vss/ekonomi/story/0,2789,939403,00.html.

    ReplyDelete
  4. Johan, lustigt att du har samma argument som Hitta.se:s ansvarige utgivare. Har ni någon form av relation? Om du vill lägga ut uppgifter om dig så kan ju du göra det. Vi andra ber att få slippa.

    ReplyDelete
  5. Har någon som jag uppfattat det som att Eniro redan har fått backa, ifråga om de fotografier av portarna till folks bostäder som tidigare kom upp när man sökte efter telefonnumret?
    Fick själv en äckelattack när jag såg dem. Men efter några veckor eller månader verkar husbilderna tack och lov vara borttagna. Offentlighetsprincipen för myndigheter är sedan länge under diskussion, och där vägs fördelar (öppet samhälle) mot nackdelar (vår idag nästan obefintliga integritet). Men till Eniros tilltag gentemot sina kunder (!) finns det inga försvarbara skäl bara en missuppfattning om att det som är tekniskt möjligt att göra, också ska göras. Tack DN-Magnus och hoppas artikeln får effekt!

    ReplyDelete
  6. Käre anonym (hitta gärna åtminstone på en pseudonym nästa gång),

    Vet inte hur det är/har varit med Eniro, men hitta.se har husfasad-bilderna...
    Det är såklart fascinerande att söka och kika, men ger onekligen den klassiska hot-frasen "vi vet var du bor" en ny innebörd!

    ReplyDelete