08 April 2007

Harlemiter här och var

NEW YORK – JFK Häromdagen satt jag på Ghanas konsulats visumexpedition. Eftersom jag varit på jakt efter svarta amerikaner som vallfärdar till Ghana för att söka sina rötter (vilket det skrivits en hel del om i bland annat New York Times och BBC) började jag i rent strategiskt syfte småprata med kvinnan som satt bredvid mig. Hurra, bingo!
Det visade sig att hon a) var på väg till Ghana bland annat för att besöka det fort där slavar som handlats av slavhandlare i Afrikas inre samlades upp inför Atlant-överfarten b) kommer att överlappa med mig i Accra åtminstone tre dagar och c) kommer från Harlem! Perfekt.
Och hon vill gärna bli intervjuad, både i Accra och i Washington Heights i New York där hon bor nu. Så nu hoppas jag att vi lyckas sammanstråla på plats. Det är mycket bra när man kan hitta intervjupersoner medan man sitter och väntar på visum.

Idag raggade jag upp ännu en intervjuperson bara så där, nämligen i taxin hit till flygplatsen. Chauffören hade så pass bra koll på vilka flygbolag som flyger direkt till Ghana att jag gissade att han är ghanan. Det var han bara nästan – hans mamma är från Ghana och hans pappa från Burkina Faso, så han har vuxit upp i båda länderna. Men bor i New York sedan kanske 15 år tillbaka. Och var...jo, i Harlem! Perfekt, när jag kommer tillbaka ska jag intervjua honom på tre teman: "afrikaner vs svarta amerikaner", "entreprenörer i Harlem" och "boende i Harlem". Det är mycket bra när man kan göra liksom förberedande prov-intervjuer i taxin.

Och alldeles nyss gjorde jag en telefonintervju, dock lite mer förutsägbar "svensk i New York"-vinkel. Men ändå kul och trevligt, och i ett ypperligt bra redaktionellt sammanhang. Hon var i och för sig inte harlemit, utan bor i Hudson. Det är mycket bra när man kan göra intervjuer på flygplatsen.

Hej så länge,
/Gunilla

1 comment:

 1. Hallå,

  Vi är här igen för att köpa njure för våra patienter och de har kommit överens om att betala bra summa pengar till alla som vill donera en njure för att rädda dem och så om du är intresserad av att vara en givare eller om du vill spara ett liv, du ska skriv oss på e-post nedan.

  Detta är en möjlighet för dig att bli rik okej, vi försäkra och Garantera dig 100% säker transaktion med oss, kommer allt att ske i enlighet med lagen guilding njurdonatorer.
  Så slösa inte mer tid, vänligen skriva oss på irruaspecialisthospital20@gmail.com

  Irrua Specialist universitetssjukhus.

  ReplyDelete