03 April 2007

Webbläsarkrångel

NEW YORK Mina webbläsare fortsätter krångla, vilket förtar det mesta av bloggandetstjusning, både att läsa och att skriva. Om någon vet vad som kan vara fel får ni gärna bistå med råd och dåd. Som vanligt tar krångel av detta slag alldeles för mycket tid och mental energi.

Firefox – som jag brukar använda och länge varit nöjd med – har den senaste veckan betett sig förskräckligt illa och är snudd på oanvändbart.
Att öppna en sida går bra, och även att öppna många sidor genom "open in tabs" – en enda gång. Men sedan vägrar programmet öppna några som helst nya webbsidor! För att komma vidare måste jag tvångsavsluta Firefox och öppna det igen, och då välja den nya sidan. Sedan tvångsavsluta igen, etc... Det funkar liksom inte.
Det hela måste vara någon systemkonfikt eller bugg, men vad ska jag göra åt eländet? Jag har laddat ner och installerat nya Firefox (2.0.0.3) men det hjälpte inte. Eller om jag först installerade och sedan fick problem, jag vet inte längre.
Att läsa blogg-kommentarer går inte längre, ej heller att lyssna på Real Audiofiler från Sveriges Radio (vilket jag annars gör hur mycket som helst)! För att kunna göra detta måste jag nu använda Safari.

Safari – som jag alltid använde innan jag upptäckte Firefox är helt OK. Jag trodde att verktyget inte kunde "open in tabs". Men nu när jag upptäckt att det, med rätt inställningar, visst kan det så skulle jag gärna återgå till Safari.

Då uppstår kruxet att Blogger inte alls är avpassat för Safari. Det går varken att länka eller att typografera – det vill säga jag skulle i praktiken inte kunna skriva några blogginlägg (utan att tillfälligtvis öppna Firefox, se ovan). Av Bloggers hemsida att döma verkar heller inga försök åt det hållet heller pågå. Och så länge Safari inte är perfekt orkar jag inte lägga in mina Firefoxbokmärken på ett smart sätt i Safari. För jag hoppas ju fortfarande att Firefox ska börja fungera igen...

Camino laddade jag ner för att testa, eftersom det påstås vara helt uppbyggt för att passa Mac. Men det fungerar överhuvudtaget inte med vissa sidor, ännu mer oanvändbart än något jag sett. Textsjok hoppar och far och det blir stora vita fält på sidorna. Bara att skrota.

Ett annat problem, som kanske spökar?, är att jag för en tid sedan laddade ned Firefox-tilläggsprogrammet AdBlock. Det är blott alltför effektivt, och blockerade ALLT, inklusive SVT:s webb-TV. Försök att slänga bort AdBlock misslyckades, så kanske är det en programvara som ändå naggats lite i kanten som stör Firefox?

Alla tips på vad jag bör göra emottages tacksamt!

/Gunilla

No comments:

Post a Comment