21 May 2007

New York - New Jersey - Trenton - Philadelphia - Wilmington - Baltimore - Washington DC

WILMINGTON Häromdagen frågade en kollega om man/han/vi borde flyga till Washington. Det finns förvisso poänger med att flyga dit från New York - men i mitt svar talade jag mig varm för tåget.

Förutom att det oftast är liiite billigare, mycket miljövänligare och framför allt smidigare (bekvämt att kunna köpa biljetter i sista minuten – och stanna i huvudstaden tills man känner för att resa hem, utan att vara låst vid en returresa) samt att det finns eluttag för datorn även i 2:a klass (hallå, flyget?) så ger det en bilder av USA som man helt enkelt aldrig får från luften.

Tågresan är blott fyra timmar, men på köpet får man se bilskrotar, fabrikslokaler, motorvägar, husruckel, träskmarker, basketplaner, pick up-truckar, en och annan lövskogslund, företagsbyar, shopping malls, gamla och nya stationshus, floder, segelbåtshamnar, porrbutiker, campusområden. Inte så exotiskt som många andra delar av USA, precis - men tillräckligt exotiskt för en som jag, som mest suttit klistrad framför datorn i Manhattan den senaste månaden. Det är som en film.
Och de slitna och utbombade bostadsområdena i centrala Baltimore som man ser från tåget får Harlem att kännas som Djursholm, i jämförelse.

/Gunilla

P S Käre kollega - jag vet att du läser detta! Visst var det skoj att åka tåg? Berätta gärna i kommentarfältet.

2 comments:

  1. Carl Bildt åkte tåg mellan New York och Washington, skrev han häromdagen på bloggen.

    ReplyDelete
  2. Visst, han är en klok man, han! ;-) Jag visste såklart att han åkte tåg, jag har haft stenkoll på den bloggen...

    ReplyDelete