20 June 2007

MBA till katt, och andra bluffdiplomsberättelser

NEW YORK Nu har jag skrivit en liten text om fuskdiplomens utbredning i USA, utskickad till landets samtliga nyhetsredaktioner genom TT:s försorg.

Fattar inte att kontrollen är så dålig i detta jätteland med alla dess bra och dåliga skolor! Som jag skriver i artikeln så hittade revisionsmyndigheterna blott genom ett stickprov omkring 500 anställda på några få myndigheter och departement med skumma diplom.

Undrar hur många man skulle hitta i Unmikistan... Säkert en hel del, med tanke på att FN formellt är rätt noga med att kräva examina, och med tanke på att löneincitamenten är så stora och kontrollen så liten.

När jag gjorde researchen till ovanlänkade text förvånades jag över att cheferna i till exempel Pentagon inte verkade tycka att det spelade någon roll att somliga visat sig ha bluffdiplom. De hänvisade till att personerna ändå fått jobbet på personliga förtjänster och andra meriter, eller att de varit i god tro när de genomgått utbildningen. "We don't consider it an issue", sade de till exempel på Pentagon, apropå Charles Abell som jag tog som exempel. Alltså ungefär som Fredrik Reinfeldt sade om Sven Otto Littorins examen.

Det vill säga, det ska väldigt mycket till för att Littorin ska hamna i finkan även om han åker till USA, som Expressen antyder idag... Kontrollen är alltså inte särskilt hård här. Och det är med andra ord inte bara Rosenbad som tycker det är OK att ha tveksamma meriter på sin hemsida, utan även Vita huset!

Se bara här, där Abell (som numera lämnat Pentagon och lär jobba på Capitol Hill) presenteras med sin examen från "Columbus University" (renommésnyltning från mitt eget alma mater, Columbia University).

Denne Charles Abell råkar vara bidragsgivare till flera republikaners valkampanjer, se en förteckning här (och notera namnet på hans hemort i Virginia...även om det är pure coincidence) och ett argt blogginlägg om dessa donationer i relation till Kalle Anka-examina här.

Tyvärr är det kanske så att de här skumma skolorna riskerar att bli en genväg inte enbart för dem som köpt deras diplom, utan även för organisationer där man gärna vill ha in en viss person (till exempel en donator) på ett visst jobb. Krävs ändå Mastersexamen för en viss post? Ja, då är det lätt att fixa – och snabbt! Låter väl som något för Unmikistan...

Har hittat lite skojiga länkar om bluffskolor och brevlådeuniversitet, både genom eget googlande och kommentarer på olika bloggar. Lägger upp dem här lite vartefter så småningom – om ni orkar läsa mer, vill säga.

Fast visst är det trist för att all information om sådana här skolor helt underminerar ryktet för de cirka 100 godkända/ackrediterade amerikanska nätuniversitet som faktiskt finns och som har massor av seriösa studenter!

Nu ska jag kila ner till New York Foreign Press Centre och avskedsmingla med "mitt" pressråd som nu flyttar till amerikanska konsulatet i Rio de Janeiro.

/Gunilla


MBA-examen till katt

och andra b
onuslänkar om bluffuniversitet

Reason Onlines artikel om Laura Callahan, som jag tagit mycket information från till TT-artikeln (notera varifrån Google-annonserna intill artikeln i Reason kommer...)

• Häromåret var det en skojarskola, Trinity Southern University, som gav en MBA-examen till – en katt!
Tyvärr, för skolan, så var kattens ägare distriktsåklagare och hon stämde genast ägarna. Skolan finns inte längre... Men man kan läsa om det hela här.

Yale Daily News, skojig artikel i studenttidning; skribenten gör en ironisk rankning av de bästa bluffuniversiteten (en parafras på de viktiga amerikanska elituniversitetsrankningarna). Rekommenderas!
Här får man bland annat lära sig att snubben som skrev "Män är från Mars; kvinnor från Venus" har en examen från "Columbia Pacific University". Det förklarar väl en hel del..?!

Så här såg Fairfax University hemsida ut år 2000. Puh, lite mer seriöst än så som den såg ut häromdagen, i alla fall. Men med samma text, såvitt jag kan se! Sajten för 1997 finns inte kvar – och OJ! Inte den som fungerade så sent som igår heller. Littoringate har fått sajten att upphöra! (Men den kan ses här). (Via Friktion.)

Här kan man se en lista med Fairfax Universitys lärarlag modell år 2000. Inte konstigt om Littorin blev imponerad! (Via Friktion, såklart.)

• En co-alumna till Sven Otto Littorin finns på Malta, rapporterar Malta Today (mina fetstilningar):
With her stunning looks and a curriculum vitae that would make any other 28-year-old turn green with envy, digital theatre organ player Claire Angele Baluci is living proof that nowadays, women can have it all and more. Winner of both 1998 and 1999 European Organ Championships and deemed as one of Europe’s finest organists by various critics – Baluci is finalising her third Doctoral degree in Music at Fairfax University in the United States. And she also has time to star in a concert for the children of Africa “Project Africa-Il Respiro del Mondo 3”.
(Googlat här, tips från kommentatorn "Snart riktig civilingenjör" hos Friktion.)

Uppdatering 23/6: Ny Teknik skrev om köpta doktorsexamina 2000, och berättade även om en företagsam libanesisk tjej som lyckades bli Årets entreprenör i Tyskland men dessvärre avslöjades som falsk doktor. Missa inte bilden på "Brentwick Universitys" "campus" på den första länken!
Se även Ny Tekniks artiklar i samma ämne 2005, sedan en rådgivare till irländska regeringen sparkats på grund av en falsk doktorsexamen: här och här. Har ett vagt minne av att jag läste de texterna då...
Notera referatet av Irish Times: "...regeringen kan inte nära en bluffmakare som underminerar förtroendet för akademisk kompetens vid sin barm" och Ny Teknik-reportern Kaianders Semplers egen slutsats: "De flesta som blivit avslöjade har inte använt sina titlar för att göra karriär. Tvärtom. De har redan gjort karriär och velat skaffa sig en passande bakgrund till sina höga positioner."

Till sist, Leffe – i kommentarfältet hos Friktion finns en liten debatt om hur luddigt MBA-begreppet är!

5 comments:

 1. Det var någon någonstans, kan vara en skröna, vid ett ordinärt universitet, som skrev in sin akvariefisk på studentrummet vid universitetet. Den tog poäng också. Skolan ändrade sina inskrivningsregler efter det.

  ReplyDelete
 2. Jag tror mig ha sett någonstans att det finns ett annat Fairfax university som är relativt nystartat och som inte är bluff, så det kan vara så att Baluci har rent mjöl i påsten.

  Dock medges att det är lite suspekt att ha drygt två doktorstitlar vid 28 års ålder.

  ReplyDelete
 3. Tja, tillåt mig vara skeptisk till att maltesiskans doktorsexamina är the real thing. Historien förtäljer ju inte varifrån de första skulle komma, men det verkar ju osannolikt att hon först skulle skriva två "riktiga" doktorsavhandlingar, och sedan toppa det med en Fairfax-disputation.

  Det andra Fairfax-universitet, tänker du inte på det campus som heter Fairfax och är en del av George Mason-universitetet i Virginia?

  ReplyDelete
 4. Framför allt kanske man bör bli skeptisk när utseendet tillsammans med de tre doktorstitlarna framhålls som hennes främsta tillgångar.

  Enligt friktion finns det ett fairfax till, som iofs också är oackrediterat:

  Det finns också ett University of Fairfax i Virginia, men det tycks ha etablerats efter millennieskiftet, erbjuder inga utbildningar i ekonomi och tycks dessutom inte heller vara ackrediterat. Och låt oss utgå ifrån att här inte bara föreligger slarv från Littorins sida: Hade han fått sin examen från GMU hade han säkerligen nämnt det i sitt CV.

  ReplyDelete
 5. Martin,

  Utseendet som tillgång kunde reportern i alla fall kontrollera!

  ReplyDelete