20 June 2007

Alla dessa communities (uppdaterat)

NEW YORK De senaste veckorna har jag fått inbjudningar från diverse bekanta i Berlin, Jakarta och Ulaanbaatar (japp!) att gå med i Linkedin, Friendster respektive Tapped. För att inte tala om MySpace.
Jag fattar poängen, "six degrees"-tänkandet och nätverksekonomin och allt det där, eller vad gäller Friendster uttryckt så här:
By joining Friendster, you can reconnect with old friends, meet new friends, start a blog, build a custom profile, keep track of birthdays, and so much more! You can even stay in touch if you move away, switch email addresses, or lose your mobile phone.
Ibland betraktar jag ändå inbjudningarna som spam och slänger dem; ibland registrerar jag mig snällt (om det nu gör avsändaren glad) men använder jag senare alla dessa olika nätverk? Nej. Är det någon som gör det (utom MySpace)? Det blir liksom bara ännu ett sätt att inte umgås. Vore ju kul om alla dessa bekanta runtom i världen skickade några hälsningsrader i ett mail, åtminstone. Fast kanske ska jag vara glad att de alls tänkte på mig, när de ville fylla på sina digitala kompislistor.

Detta inlägg skrev ursprungligen den 17 maj. Men nu uppdaterar jag det till dagens datum, eftersom jag plötsligt upptäckte att jag i rask takt lagt till tre uppdateringar – bara idag!

Uppdatering I: Oj, de senaste veckorna har jag fått massvis av inbjudningar (nåja, kanske fyra) till framför allt LinkedIn. Vad har hänt? Kanske någon slags kritisk massa som uppnåtts. Antar att jag missar nå'nting... ;-)

Uppdatering II: En läsare tipsar om Erik Stattins förklaring till varför LinkedIn-inbjudningar och liknande går i vågor.

Uppdatering III: ...och en annan kompis skickar ett meddelande på Skype och frågar om jag är med i Facebook... Puh!

Uppdatering IV: OK, jag inser att det är många miljoner människor som "gör det". Och det var roligt att se vad gamla bekantas bekanta gör, när jag kollade på LinkedIn idag – och jag kan tänka mig att det är ännu skojigare genom Facebook.
Sina vänner håller man ju ofta kontakt med ändå, men med deras vänner är en annan sak. Det blir bara lite mycket med alla dessa communities... Tanken med bloggen var att bara ha ett enda, men jag inser att det inte längre funkar!

/Gunilla

3 comments:

  1. Jag kan ju google eartha men var sjutton ligger ulaan baatar?

    ReplyDelete
  2. Även känt under sitt ryska namn Ulan Bator – Mongoliets huvudstad!

    ReplyDelete
  3. Åhå, Mongoliet... I den delen av världen har jag aldrig varit. Jag skulle vilja åka till Tibet (off topic).

    ReplyDelete