16 June 2007

Mer om Waldheim

NEW YORK Här kommer några fler länkar om Kurt Waldheim:
Guardians runa
Le Mondes nécrologie
Robert Fisks uppgörelse med Waldheim i The Independent

Guardian tar förresten upp hyckleriet i att USA gjorde Waldheim till persona non grata först på 80-talet, trots att CIA alltså kände till hans bakgrund långt tidigare – tydligen visste även Israels underrättelsetjänst, innan han blev vald till FN:s generalsekreterare.
"The conspiracy theorists said this international cover-up was a quid pro quo for Waldheim's agreement secretly to serve the interests of the conspirators. The belated furore in 1986 ludicrously implied that higher standards were needed for the Austrian presidency than for the UN general-secretaryship."
Det kanske är en konspirationsteori, men den går alltså ut på att stormakterna (Ryssland, USA) var nöjda med att ha en hållhake på Waldheim. Isåfall visste han säkert att de visste.

/Gunilla

2 comments:

 1. Mmm...det är ju konstigt om alla VET men ingenting sägs...fan man blir ju galen av allt hyckleri. Du som är grävande journalist och har båda fötterna i FN- skrapan skulle säkert kunna släpa ut både den ena å andra storyn om oegentligheter som pågår där inne.

  Hmm..du som är mer insatt, varför är det bara USA, verkar det som, som har inflytande på vilken världsbankchef som utses? Robert Zoellick som nu blir ny chef är ju en medarbetare av Bushadministrationen.

  ReplyDelete
 2. Peter,

  Jag har dessvärre inte mycket mer än en lilltå i FN-skrapan, om ens det. Man måste nog vara där på heltid – eller snudd på – för att få nys om oegentligheter. Det finns ingen svensk journalist som är det.

  Av hävd är det USA som utser Världsbankschefen. "Europa" utser chefen för IMF, Internationella Valutafonden. Don't mess with that!

  ReplyDelete