16 June 2007

Äntligen dags för Robben Island-bilderna

NEW YORK Nu när vi i rask takt klarat av Kosovo, Kurt Waldheim och brasilianska skuldslavar är det väl lika bra att fortsätta med de tunga ämnena – denna gång i bildform.

Så här kommer några fotografier från Robben Island utanför Kapstaden (där jag var i april, se mer här). Här satt Nelson Mandela och flera andra aktivister från ANC fängslade i decennier, under fullkomligt omänskliga förhållanden.

Tyvärr har det visat sig väldigt knepigt och omständligt att redigera bilder som man vill ha dem i Blogger, för att inte tala om hur svårt det är att koordinera bilder och bildtexter. Allting hoppar och far och förskjuts på de mest märkliga vis!

/Gunilla


Båten från hamnen i Kapstaden mot fängelseön Robben Island; full av turister av alla de kulörer.


Strandlinjen pryds av vackert rostade vrak; knappt något ligger mellan Robben Island och Sydpolen och det kan blåsa ganska friskt!
Ön har använts inte bara för det ökända fånglägret, utan också för att isolera spetälska och andra sjuka.
Denna grotta var en gång ett universitet. Den ligger i ett kalkstensbrott, där Nelson Mandela och de andra politiska fångarna fick arbeta. På något märkligt vis fann de ibland tillfällen att – trots grymma väktares övervakning – ta skydd från den stekande solen i grottan, där fångarna undervisade varandra politik, historia, engelska...

Nelson Mandelas cell – där han sett större delen av sina 27 år – finns bevarad och är nog den plats på Robben Island som blir mest fotograferad av besökarna.

Mandelas forna medfångar jobbar som guider på Robben Island – för att ge autentiska vittnesmål om den hårda tillvaron i fängelset, men säkert också för att för sig själva bearbeta minnena.Vår guide – som jag ska leta fram namnet på ur mina anteckningar, var de nu är – berättade bland mycket annat om matkvoterna, hur svarta fångar fick mindre ransoner än asiater (sydafrikaner med indiskt eller malajiskt ursprung), hur trångt fångarna levde, hur fullkomligt vidriga förhållandena var.


Farväl till helvetet!

5 comments:

 1. Kommer helt osökt in på lilla stackars rika Paris Hilton som bröt ihop för att hon åkte in i finkan pga av sitt otroligt korkade beteende, hur länge skulle hon sitta inne, knappt en månad? Nelson Mandela satt väl i 27 år!!!

  ReplyDelete
 2. Peter,

  Det stämmer, 27 år satt Mandela där... Ska skriva in lite sådan info i bildtexterna. Fröken Hilton borde verkligen som ett slags minimum åläggas läsa hans självbiografi!

  ReplyDelete
 3. De fick olika mycket mat sett till om de var asiater eller "bantu". Inte särskilt överraskande men ändå. Kommentarer överflödiga.

  ReplyDelete
 4. Jessika,

  Skillnaderna i matransoner framgår i tabellen på tredje bilden nerifrån. Men det går ju inte att läsa i denna skala! Så jag hoppas på att Blogger förbarmar sig och låter mig skriva bildtexter som hamnar intill respektive bild och inte hoppar omkring. Ska göra fler försök senare...

  ReplyDelete
 5. Jag klickade för förstoring på bilden och läste. Med lite holländska i huvudet så kan man räkna ut lite afrikaans.
  Asiater fick mer socker, fett och kaffe. Kort och gott, de fick mer av det mesta än "bantus". Asiater fick kaffe två gånger om dagen.
  Om man nu behövde bli övertygad om hur överjävligt det var vill säga.

  ReplyDelete