13 July 2007

Fråga om det som Lisa F W kallat "texmexjox"

OAXACA Förresten, jag skulle behöva ha lite hjälp av den så kallade läsekretsen. Saken är den att när jag nu får frågor om Sverige – i den familj där jag bor, på mina konversationslektioner, i möten med andra mexikaner – brukar jag försöka berätta saker som kan vara av intresse för folk här.

Ehhh...höga skatter och hög välfärd och föräldrapenning och svenskar reser mycket och universitetsundervisningen är fri och migration är en av de stora svenska samhällsfrågorna och fotboll är populärt och det är kallt på vintern och vi är nio miljoner – det gamla vanliga, känns det som. Även om det knappast är varken gammal eller vanlig information för de flesta mexikaner är det ju det för mig...

Att många blandar ihop Sverige och Schweiz och undrar varifrån jag egentligen kommer är för övrigt inte det minsta konstigt, tycker jag, med tanke på att det ena heter Suecia och det andra Suiza (samma ljudlikhet finns för övrigt i flera språk, om jag inte minns fel från mina förutvarande studier även på mandarin!).

För att variera det vanliga babblet har jag börjat berätta hur populär mexikansk mat har blivit i Sverige!
Det är jättekul att nämna, dels för att jag ju gillar att tala om mat och dels för att alla mexikaner blir så förvånade när de får höra att vi alls äter tacos och enchiladas. Då kan jag trumfa med att det blivit en av de populäraste sakerna att äta, särskilt i barnfamiljer – enligt Santa Maria (som rentav gjort "mexikansk mat" till en svensk exportvara).

Tror ni att det stämmer, det som stod i denna artikel i Los Angeles Times?
"People here [=svenskar] don’t think of tacos as Mexican as much as they think they are American," [Anne Skoogh] said, "probably because their only concept of Mexico comes from American movies. I think the products are in English because the makers want you to feel that this is cool, new and American."
Vid det här laget kanske tacos uppfattas som lika svenskt som kåldolmar (är nog annars bara en tidsfråga!) men om inte: tänker svenska konsumenter verkligen på tex mex-maten de äter som "amerikansk"? Det är den kanske förvisso, men jag gissar att de/ni/vi talar om "mexikansk mat"? Vore kul att höra om någon har någon reflektion.

Dessutom undrar jag om någon har någon idé om varför det inte finns minsta riktiga mexikanska restaurang i Stockholm, utöver Taco Bar (där jag hade en av mina första dejter, en shoppinglunch på det glada 80-talet)? Särskilt med tanke på vilken enorm grej det blivit med mexikansk mat till det svenska fredagsmyset. (Denna undran har jag snott från Lisa Förare Winbladh, se nedan.)

Jag tänker i alla fall fortsätta att påstå här att svenskar gillar mat från Mexiko, utan att gå in så mycket på eventuella omvägar via USA. Vad ska jag säga annars? Att svenskar tror att alla mexikanska män bär sombreros och dricker tequila? Bah, fördomar. Här i Oaxaca dricker de mezcal.

/Gunilla

P S Överkurs om mexikansk mat: läs vad Lisa Förare Winbladh skriver om matkulturen i Oaxaca. Det var i denna text jag hittade rubrikens roliga "texmexjox".
En sådan mole negro som Lisa beskriver åt jag igår, här; dessutom var jag med och lagade en mole tamarillo, på min skola!

Underkurs om mexikansk mat: att svenskar äter tacotårta och tacopaj (!?) kanske jag besparar mina mexikanska åhörare. Eller så tycker de att det är kreativt! (NB, missförstå mig rätt – jag tycker det är fantastiskt intressant och oftast bra att människor importerar utländska maträtter och gör dem till sina egna.)

Taco-bonus
: läs allt som Fast Food Lovers (måste börja läsa den skojiga bloggen oftare!) skriver om "tacos på svenska". Uppenbarligen gillar de inte tacopaj.

Tacopajs-bonus: Jag trodde att en tacopaj gjordes på krossade tacoskal eller majsmjöl eller nå't. Men det handlar uppenbarligen om köttfärspaj med s k tacokryddor? Här ett recept som inte verkar gå av för hackor.

11 comments:

 1. Jag älskar mole negro. En kille jag dejtade tittade på misstänksamt på tallriken och sa sedan sa du kyckling med chokladsås?
  Jo.
  Men åt gjorde han .Och han tyckte det vad gott.

  Jag har aldrig varit någon större fan av tacos. Det enda jag äter med förtjusning är quesadilla. Och mole då.

  ReplyDelete
 2. Inge-Björn7/17/07, 2:40 PM

  Jag kan svära på att det låg en (ganska bra) mexikan på Fleminggatan i Stockholm för bara några år sedan. (Några år kan för mig vara allt mellan 3 och 20 dock!) När jag nu letar, visar det sig att den inte verkar finnas.
  Om den hette - vilket jag tror - El Sombrero, kan det vara så att den startades av William Clauson. Han kallades även "Den blonde cowboyen".
  Läs mer om honom här:
  http://www.sunkit.com/museum/artister/william-clauson/index.shtml

  Hur som, du har nog rätt i att det råder en märklig brist på mexrestauranger i Stockholm.

  ReplyDelete
 3. El Sombrero, det har jag ett vagt minne av...

  Min svägerska, som ändå bott ett år i Texas och knappast missat texmexmaten därstädes, håller med mig om att "mexikansk" mat absolut uppfattas som "mexikansk" i Sverige. Vore ju konstigt om den marknadsfördes som amerikansk, den nischen är ju full...

  Förresten, jobbar Jonas Borssén på någon restaurang, eller skriver han bara chili-kokböcker?

  ReplyDelete
 4. Innan jag flyttade till USA hade jag nästan ingen koll på hur tajta USA o Mexico faktiskt är, dvs hur mkt de har gemensamt (invandring, kontinent, osv). Det var mer ett sombreroland nånstans långtbort. Inte alls så förknippat m USA som t.ex. Canada var.

  Och givetvis ser man inte texmexmat som amerikanskt!

  ReplyDelete
 5. Lina,

  Jag hade heller ingen koll på USA/Mexiko!

  Bra att ni verkar hålla med mig om att texmex = mexikansk mat i Sverige! De får nog föra in en rättelse i Los Angeles Times... ;-)

  ReplyDelete
 6. Angående det här med mexikanskt och amerikanskt trodde jag nog att det närmast är tvärtom...

  För nog är det väl så att den texmexmat som är populär i Sverige är mer tex än mex (den saknar ju flera av de inslag som jag uppfattar som tydligt mexikanska, som till exempel refried beans). Det är väl ganska sannolikt att texmexeriet en gång importerade av livsmedelsföretag som i första hand spanat in amerikansk matkultur. Anne Skoogh har ju en poäng i att namnen på produkterna i många fall är på engelska.

  Trots detta är det dock min fria gissning att de flesta oreflekterade svenska matkonsumenter däremot uppfattar texmexprodukterna som uttryck för en mexikansk matkultur som är genuin, statisk och homogen hela vägen från den mexikanska landsbygden till Vermonts Taco Bell-hak. Jag tror inte den genomsnittliga svenska barnfamiljen som fredagsmyser med tacos funderar så mycket över distinktionen mellan populariserad amerikansk texmex för den breda publiken och mexikanskt "south of the border"-kök.

  För övrigt tror jag att restaurangen på Fleminggatan rätt och slätt hette El Mexicano, vilket en framgooglad gammal webbsida tycks stödja. Om det inte fanns flera, eller om den kanske bytte namn någonstans på vägen?

  ReplyDelete
 7. Vaddå tvärtom, Alex, du skriver ju ungefär samma sak som jag redan uttryckt? Fast du gör det bättre formulerat... ;-)

  ReplyDelete
 8. Idag pratade jag med Flavio Nuñez, herrn i huset där jag bor. Jag visade honom vilken slags mexikansk mat vi äter i Sverige, genom att öppna sidan med bilder på "huvudrätter" under rubriken "menyn" på Tacobars hemsida:
  http://www.tacobar.se.

  Och så sade jag för säkerhets skull: "Hmmm... Det är kanske mer nordamerikansk/mexikansk mat än det som vi äter här i Oaxaca, men även om de som startat den här kedjan inspirerades av sina vistelser i Kalifornien eller nå't så tänker nog de flesta svenska att det är "mexikansk mat" och inget annat de äter" (fast jag sade det såklart på spanska!).

  Då svarade Flavio: "Äsch, det spelar ju ingen roll, Kalifornien och hela sydvästra USA är ju ändå egentligen Mexiko".

  Och det har han ju nästan rätt i! Nu talas det ju också som ni kanske vet om att mexikanerna håller på att återerövra sina gamla territorier (drygt 150 år efter att amerikansk-mexikanska kriget slutade).

  Gunilla

  ReplyDelete
 9. Jag vill bara lägga till (eller "addera" som modeordet heter) att det förutom tacopaj och dito -tårta finns recept på tacopannkaka! Gräsligt va? Det är en ugnspannkaka som man lägger brynt köttfärs i, kryddad med tacomix från Santa Maria, och så rullar man ihop eländer, toppar med hushållsost och gratinerar. Det smakar verkligen så illa som det låter, har tyvärr genomlidit måltiden.

  ReplyDelete
 10. Kul att du gillar att läsa FastFoodLovers, nu har vi också upptäckt dej!

  Har skummat alla kommentarer och nånstans touchar jag väl allas uppfattning när jag spekulerar i att den texmex-mat vi äter i Sverige har passerat det nordamerikanska filtret och blivit mer mainstream + att man kanske inte har de lite "svårare" delarna av det mexikanska köket(refried beans t.ex. som togs upp innan. Och som är hur gott som helst).
  Åt för övrigt precis idag på Macho TexMex, en ny restaurang mittemot Åhléns Klarabergsgatan i Sthlm. Som en fräsch variant på TacoBell eller en 2000-talets Taco Bar. God fullmatad burrito.
  Och när man försöker kolla upp vem som driver så är det ett dotterbolag till...Santa Maria!

  ReplyDelete
 11. Macho TexMex – oj!

  Själv åt jag igår sizzling fajitas med kyckling på Café Enduro i det inre av Brooklyn. Persiko-margarita därtill. Ett riktigt toppenställe som jag kan rekommendera varmt!
  Q-tåget till Prospect Park, uppgång Lincoln Road/Prospect Park.

  ReplyDelete