30 July 2007

Landet som icke är ... ett skatteparadis

NEW YORK Hör ni till alla de svenskar som tror att det är konstant låga skatter i USA? Dream on...

Dels är det – vad jag förstått; jag betalar själv inte inkomstskatt här, utan är skatteskriven och skattebetalande i Sverige där jag har mina intäkter – inte sååå stora skillnader i skattesats mellan vad exempelvis normalinkomsttagare betalar i New York och vad dito betalar i Stockholms stad (alltså om man tjänar under brytpunkten för statlig skatt).

Dels får de flesta ju kanske lite mer för sina skattepengar i Sverige än i USA, där en sjukförsäkring för en familj på fyra personer – som inte har en sådan genom någon arbetsgivare – kan gå på mer än vad familjeförsörjaren får ut i lön. Peter Rosts sommarpratarexempel idag var exempelvis 15 269 dollar om året (i New Jersey). Och där skolavgifter går på enorma summor, och dagis och föräldraförsäkring etc inte finns.
Men det där vet ni, och då har vi en politisk diskussion om vem som ska få välja hur pengar som dessa ska spenderas, där man naturligtvis kan hamna olika.

Dels har vi det som kanske inte alla tänker på: dolda skatter och avgifter! Och
thank you very much, dem betalar jag.

Exemplet nedan kommer från min mobiltelefonräkning, och som ni ser är det inte färre än nio (9) poster med skatter och utgifter (utöver själva kostnaderna för att ringa). En del är statliga och delstatliga skatter; annat är avgifter som mobiltelefonföretaget (Cingular/AT&T) fått rätt att ta ut – troligen efter en del lobbying hos statliga och delstatliga politiker – men som kallas något som låter som en skatt eller avgift.

Tror faktiskt att det är ännu fler på det vanliga telefon-abonnemanget – som ligger risigt till, för ska det fortsätta på det här viset säger jag upp det! Använder nästan aldrig vare sig telefon eller mobiltelefon, och är trött på att det tar en halvtimme bara att bläddra igenom och läsa alla räkningar – de brukar vara på 5–7 sidor varje månad! (Och ja, innan ni behöver fråga – jag har Skype, men det funkar inte att förlita sig på enbart det.) Men visst, alla dessa skatter och avgifter är väl sammantaget ändå lägre än den svenska momsen skulle ha varit.

/Gunilla



Credits, Adjustments & Other Charges

FEDERAL UNIVERSAL SERVICE CHARGE 1.36
REGULATORY COST RECOVERY CHARGE 0.86

Gross Receipts Surcharges to Recover

COUNTY GROSS RECEIPTS SURCHARGE 0.88
MTA TELECOM SURCHARGE 0.27
STATE TELECOMMUNICATIONS EXCISE SURCHARG 1.16

TOTAL CREDITS, ADJUSTMENTS & OTHER CHARGES

$4.53

Government Fees and Taxes

STATE SALES TAX 2.77
CITY SALES TAX 2.99
LOCAL WIRELESS 911 SURCHARGE 0.30
NEW YORK STATE FEE 1.20

TOTAL GOVERNMENT FEES and TAXES

$7.26

/Gunilla

P S I Uppdatering: Nu ser jag att bloggen inte vill publicera beloppen! De ligger och gömmer sig i högermarginalen.
Nå, det spelar ingen roll, det var mer antalet skatte- och avgiftsslag jag vill visa på. Beloppen är inte så stora, *bara* cirka 30 % påslag på räkningens nettobelopp!

P S II Sedan är det där med att man i USA betalar för inkommande samtal och textmeddelanden... Men det har ju inte med skatter att göra utan är en del av betalningsmodellen.

8 comments:

  1. Och vart går skatten eftersom den uppenbarligen inte går till offentligt finansierad sjukvård eller sånt som barnomsorg och bra utbildning för barn.

    ReplyDelete
  2. Du har inte berättat HUR du fick de inneboende att begripa att the fat lady had sung och att det var dags att packa och flytta ut...

    ReplyDelete
  3. Jessika,

    Den s k nattväktarstaten här är ju tämligen väl utbyggd...

    ReplyDelete
  4. "Offentligt finansierad sjukvård" finns förvisso, för låginkomsttagare och pensionärer (Medicare och Medicaid). Men hela systemet är ju tämligen uppfuckat (och det tycker i stort sett _alla_ – hur det borde vara istället är ju däremot en annan sak och svårare att lösa).

    ReplyDelete
  5. Om mina inneboende – tja, jag fick en förfrågan från en tjej som behöver bostad från den 1 september. Mailade S&B – från Mexiko – och förhörde mig om deras planer apropå hennes förfrågan.
    Av det svar jag fick stod det klart att de tänkt sig att bo kvar här _även sedan de eventuellt hittat och köpt ett hus_! Då fick jag nog och svarade så här:

    "Hmmm, it seems as if you are planning to stay longer even if you do find a house, and this is unfortunately not conducive with my plans. I really need all of the apartment as soon as possible, and can't wait out a house search. We have to talk about this on Thursday."


    Det sura svaret på det mailet, i ett meddelande med rubriken "Surprise", löd:

    >I don't think there is anything left to say. We are shocked and saddened.
    >I have begun looking for a new place. We will move as soon as
    >humanly possible. I will keep you informed as of our plans.

    Men de tillstod senare att det sura mailet var "en överreaktion"... Och jag har sagt att de inte måste flytta omedelbart utan får två månaders uppsägningstid. En ocean av generositet i New York!

    ReplyDelete
  6. Man ser procentsatserna om man prenumererar på inlägg via t ex Google Reader.

    Stackars inneboende. Det är en hård värld. Move on. Och jag kan inte säga att min bild ändrades av en intervju gjord av en Vaginal (???????) Davis. Eller av intervjuerna i stort

    Jag utnyttjar ju en avsevärd mängd offentlig sjukvård och subventionerad medicin och jag har inga problem med att betala skatt under de omständigheterna.

    ReplyDelete
  7. Vaginal Davis har nog gjort alla intervjuer som publicerats med dem. Eller de två jag länkat till i alla fall.
    Han är en förtjusande sångerska som jag träffade när jag fick följa med S&B på 20-talsnostalgiklubb i Los Angeles för några år sedan!

    Move on, ja, just det...

    ReplyDelete
  8. Man kan alltså heta Vaginal? Det är inte som ett skämt?

    ReplyDelete