05 July 2007

There is Only the Fight

NEW YORK Man hittar alltid så många intressanta och oväntade saker när man gör research till sina små blogginlägg.

Nu upptäckte jag till exempel att det examensarbete*) i statsvetenskap som Hillary Clinton skrev vid Wellesley College när hon var 21 år länge använts som slagträ i den amerikanska politiska debatten. Uppsatsen handlade om Saul Alinsky – en man som organiserat människor i fattiga delar av Chicago på gräsrotsnivå. Och eftersom denne var en ökänd radikal typ hoppades tydligen Clintons belackare att hon skull bli guilt by association.

Hill&Bill gjorde det inte lättare för sig, genom att få Wellesley College att inte låta den väl godkända uppsatsen vara offentlig under hennes tid som First Lady! Ett riktigt klantigt, politiskt beslut, konstateras här och än mer intressant här av Clintonbiografen/Watergatereportern Carl Bernstein (som noterar att hon gillar att hemligstämpla information om sig själv på märkliga grunder).

Nyligen åkte en Newsweekreporter till Wellesley och kollade – och konstaterade i sin artikel att uppsatsen ingalunda innehåller bevis för att hon skulle ha hyst marxistiska ståndpunkter i sin ungdom, som en och annan säkert hoppats, men också att det inte i sig är något hinder för att uppsatsen kommer att dyka upp i kampanjmakeriet framöver. För det finns många Hillaryhatare därute. Har också hittat många av deras hemsidor under mitt surfande!

Och det kommer inte bara att handla om Hillary, förresten. Barack Obama är en lärjunge till Saul Alinskys lärjungar... Se lång Washington Post-artikel om Alinsky-arvet här.

"There is Only the Fight" hette Clintons examensuppsats*) från 1969. Sven Otto Littorin ska nog vara glad att han bor i Sverige – han kom rätt lindrigt undan, trots allt.

/Gunilla

*) Fotnot, särskilt till Göteborgs universitet:
OBS! Detta var inte heller en avhandling Clinton disputerat på. Det var hennes första senior thesis = examensarbete, (alltså i svensk kontext motsvarande kanske C- eller /D-uppsats/trebetygsuppsats/magisteruppsats).

No comments:

Post a Comment