09 September 2007

Köpta murvlar och fulrubrik i DN

NEW YORK Rolf van den Brink förklarar i Aftonbladet hur journalister gått från att vara allvarliga typer i trenchcoat till vandrande varumärken. Tyvärr stämmer hans resonemang ganska väl med verkligheten, även om det forfarande finns de som orkar hålla på (och det är ju mest kändisjournalisterna han skriver om som syns – trots allt är de en minoritet). Ett litet utdrag:
Alla som läser till journalist får lära sig att stå upp för den svage mot makten. Denna ädla idé är lika passé som att alla som sköter sig kommer till paradiset. Eller att jorden är platt. Journalister jobbar idag med andra uppgifter och i andra syften. De klöser varandra om tio sekunder med Zlatan. De kan skriva spaltmeter om Britney Spears utan att ha varit i närheten av människan.
Förresten – en rubrik i DN häromdagen, till intervjun med Jan Scherman, är verkligen hård-dragen.

Rubriken är ett citat: "Nu ska TV4 granska alla frilansmedarbetare". Men så sade inte Scherman alls, eller ens i närheten. Så här såg det ut inne i texten (min ***–––***-markering):
Trond Sefastsson är långt ifrån den enda av TV4:s frontfigurer som har eget företag. Vilken koll har ni på vad de sysslar med?
– I alla avtal finns en paragraf som talar om hur man ska förfara med uppdrag utanför TV 4, det innebär att alla är skyldiga att få de uppdragen godkända av sin närmaste chef. ***Nu går vi igenom alla avtal*** för att se att den paragrafen säkert finns med.
Not the same thing! Såvitt jag kan se finns "citatet" i rubriken inte alls med någon annanstans heller.

Man kan inte begära att en rubrik ska vara ett exakt ord-för-ord-citat, för det får sällan plats – men det får naturligtvis inte vara en helt fri tolkning av något intervjupersonen sagt!
Rubriken får det ju att låta som om TV4 tänkt ägna sig åt en totalgenomgång av alla sina frilansjournalisters bokföringspärmar, testa deras handel och vandel samt granska deras personligheter – fastän det alltså "bara" handlar om att de ska kika efter en viss paragraf i sina kontrakt.

Notera även att TV4:s "frontfigurer" inte behöver vara frilansmedarbetare, detta handlar likaväl om anställda som har sidouppdrag!

/Gunilla

P S Uppdaterar min länklista om Trondheim. Den har verkligen stora luckor, så tipsa gärna om substantiella och intressanta artiklar och blogginlägg som saknas – även sådant som inte finns på nätet.

No comments:

Post a Comment