02 October 2007

Diplomuta bättre än murvelmuta?

NEW YORK Apropå föregående inlägg om Thai Airs journalistrabatter: Här på Manhattan florerade det ett rykte om att Apple Store ger rabatt till journalister med presskort. Som ni vet behöver jag köpa en ny dator, och eftersom jag tycks ha blivit kroniskt pank så gäller det att vända på slantarna. Plötsligt hörde jag mig själv älta en massa förhållanden som skulle ursäkta att jag tog emot en sådan förmån:
"Äh, det är väl ingen skillnad på om jag får studentrabatt eller journalistrabatt eller någon slags medlemskapsrabatt!"
"Jag har minsann pumpat in så många tiotusentals kronor i Apple genom åren att de gott kan ge mig lite rabatt."
"Även om de flesta kunder inte får rabatt finns det säkert många kategorier som får det, inte bara journalister."
"Äsch, på vilket sätt skulle mina eventuella läsare tappa sitt eventuella förtroende för mig och för journalistkåren om jag får köpa en dator lite billigare än listpriset?"
"Absolut ingen tackar mig för att jag avstår från en rabatt!"
Jag kom fram till att rabatten ändå var ganska tveksam – detta trots att jag dagarna innan gått in på flera New York-museer med hjälp av mitt presskort, utan att skämmas det minsta. Men kunde inte låta bli att fråga Apple Store-personalen om det verkligen kunde stämma att den fanns.

Och gissa vad? Det visade sig att det inte var fråga om någon journalistmuta – utan rabatten ges enligt den jag frågade till personal på amerikanska myndigheter och regeringsorgan. Som sådan räknas tydligen jag, eftersom mitt presskort är utfärdat av amerikanska State Departement (UD). Hahaha... Undrar vad journalisternas Yrkesetiska nämnd skulle säga om detta? Mig har de i och för sig ingen jurisdiktion över – det har bara ni läsare..!

/Gunilla

No comments:

Post a Comment