NEW YORK Nu har jag minsann köpt en ny dator! Det blev kanske förutsägbart nog en svart MacBook.
Är inte helt övertygad om att det var den bästa lösningen – hade gärna velat ha en MacBook Pro, eftersom de ser mer ut som min gamla snodda, buhu, men den modellen finns bara som 15- och 17-tums-varianter. Jag måste ju ha en som jag kan ha med mig i väskan jämtjämtjämt, så då måste den vara liten (13 tum) och lätt (hmmm...drygt 2,5 kilo?). MacBook är en aning plastig, å andra sidan säkert tåligare än aluminium-varianten. Och så är svart ungefär den enda färg på en bärbar dator jag ännu inte haft. (Jag har haft tre vita, två gråa och en blåvit. Dock en svart, stationär Mac Performa.)
Och att vänta på The Next Big Thing i Macvärlden går dessvärre inte. Det är illa nog att fem veckor varit totalt improduktiva.
Tanken var att beställa en dator nu, med svenskt tangentbord, och så hämta den när jag kommer tillbaka från den resa jag ska göra snart.
Fast när jag kom på att det ändå skulle kosta en slant (135 dollar) att få rätt tangenter på rätt plats, och att jag kunde ta med mig datorn på resan om jag nöjde mig ännu ett amerikanskt tangentbord (mitt tredje, helt OK men jag vrickar fingrarna för att skriva å, ä och ö) så slog jag till. Jag hade annars varnat min resekompanjon att jag skulle komma att bete mig som en narkotikaanvändare på avvänjning, utan dator. Bäst för hans skull, alltså, att anlända med.
Köpte rentav programvara, vilket nog aldrig hänt förut (eftersom Apple tidigare bjudit på det ordbehandlingsprogram jag använt, Apple Works) inklusive ett snajdigt småföretagar-/frilansprogram som ska hjälpa en att hålla reda på kunder och skriva tjusiga fakturor. Ännu ett sätt på vilket jag tror att jag ska börja ett nytt liv.
Och ni som grubblar över hur jag ska lösa min framtida backup – jag köpte ingen grunka för det, utan ett mac.com-abonnemang vilket ska innebära automatisk uppladdning på Apples server och en massa annat. Hoppas det blir bra.
När jag kom hem lovade jag mig själv att inte börja packa upp den nya datorn, eftersom jag har minst tre artiklar som bör vara i Stockholm under natten och inte har tid att leka med den. Det tog ungefär fem minuter innan jag hade brutit det löftet.
NB, det kommer att ta några dagar innna jag är up and running med mina mailrutiner och annat! Faktum är att jag måste börja från början med nya program för alla mina vanligaste sysslor (Apple Works blir nu iWork; Eudora Mail blir nu Penelope/Eudora i ny tappning och så vidare. Detta skriver jag på lånedatorn. Den nya datorn får stå och se oförstörd ut ännu några minuter innan jag langar över allt.
/Gunilla
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kul att du fått datorn, men jag blir lite orolig för att du tänker förlita dig på nätbackup. Gör inte det, i alla fall inte för viktigare texter och bilder. Det är en så otroligt billig försäkring, och enkelt när man hittar en bra rutin.
ReplyDeleteVill du göra det enkelt och billigt, se i alla fall till att koppla ihop din stationära med din bärbara så att du kan flytta viktiga filer till den stationära datorn. Räcker nog med en USB-kabel.
ReplyDeleteAvis på dig som får lattja med en ny dator. Även om det är tidsödande att komma igång, preparera programinställningar och så.
Keyboard? I PC-miljön är det ju bara en mjukvaruinställning. Har köpt flera laptops (och två desktops! Tungt att bära!) i USA och för ex vis Toshiba så är det bara att fixa Nordiskt keyboard kit för 400-500 SEK och man byter ganska enkelt själv. Dessutom är den laptop du köper där ganska mycket billigare än i SE, även om du köper nya plasttangenter.
Lycka till!
/Stefan
Hej Leffe,
ReplyDeleteKul att se dig här, det var ett tag se'n!
Hmmm...kanske är det naivt att förlita sig på backup mot Apples server? Billigare blir det ju inte, på ett par års sikt, jämfört med att köpa en extern hårddisk – men jag lockades också av:
– möjligheten att lägga upp radioinslag eller foton åt redaktörer som kan plocka ner dem (man slipper maila över jättefiler)
– möjlighete att ha en egen hemsida, istället för att – som jag tänkt – betala www.sitewelder.com för det
Dessutom sköts tydligen backupandet automatiskt.
Men jag ska kolla upp lite mer, innan jag installerar programvaran!
Vad skulle du rekommendera – nedbränning på CD ROM-skivor eller på en extern hårddisk?
Hej Stefan,
ReplyDeleteDet är inte tidsödande utan bara roligt att lattja med en ny dator! Tja, med PC:ar kanske, men med Apple är det ju nästan bara att sätta kontakten i väggen så är det klart...nästan, i alla fall. Tror inte att min fyraåriga brorsdotter hade klarat detta, men en tioåring – visst.
Fast OK, visst kommer jag att få göra en hel del programinställningar, eftersom jag inte kunde tanka över dem från min försvunna dator. Och eftersom det blir en del nya program.
Tyvärr klantade jag själv till det när jag skulle föra över mina filer från lånedatorn till nya datorn via min FireWire-kabel. Ren klantighet. Skulle vilja börja från början – gör om, gör rätt – så jag måste nog ta min dator til en Genius Bar för att få lite assistens med att göra det där ogjort.
Någon stationär dator har jag inte använt sedan 2000 (när jag flyttade till New York)! Den jag äger står på vinden, jag får väl bygga akvarium av den en vacker dag.
Har däremot ännu en PowerBook som var tänkt som backup-dator, men den blev kvar i Stockholm i vintras.
Tangentbordsinställningar är en mjukvarugrej även med Mac, jag kan ju välja vilken nationalitet på tangentbordet. Men jag vill inte ha klisterlappar på tangenterna, och min fingersättning är inte så säker att jag klarar mig utan att det står "rätt" sak på respektive tangent. (För den som undrar, det är inte bara å, ä och ö som ändras, utan fler saker som förskjuts.)
Jag är mer van vid att skriva svenska bokstäver på ett amerikanskt tangentbord än vid ett svenskt tangentbord nu. Men eftersom det kräver vissa fingervrickningar (jag använder alt-tangenten som en galning, med tummen) hade jag tänkt att jag skulle börja vänja mig vid ett svenskt igen. Men igår insåg jag att även den nya tangentbordsutformningen innebär att man kan byta detta vid ett senare tillfälle, t ex när man är stadd vid kassa.
Stämmer att det blir billigare att köpa dator här! Och hurra för dollarkursen.
Men, i Sverige får jag ju som företagare dra av för momsen, så det blir inte sååå stor skillnad som man skulle kunna tro.
P S Låt oss räkna efter hur stor skillnaden är.
ReplyDeleteDen dator jag köpt skulle kosta 15 345:– i Sverige, inklusive moms. Det motsvarar 12 276:– exklusive moms.
Mitt pris: 1 649 dollar
Skatt i New York: 8,375 %
Totalt pris: 1 787 dollar ≈ 11 616 kronor
(Min rabatt var 99 dollar; köpte program för ungfär det dubbla.)
Slutsats: Jag betalade "bara" 660:– mindre här än vad jag skulle ha gjort i Sverige. För den som inte kan dra av moms blir vinsten med att handla i USA större.
En annan grej man naturligtvis kan göra för att få ner kostnaden är att handla i en delstat med lägre skatter än New York, till exempel New Jersey. (Fler förslag?)
Två skrivfel ovan:
ReplyDelete1) "jag kan ju välja vilken nationalitet på tangentbordet" ska såklart vara "jag kan ju välja vilken nationalitet *det ska vara* på tangentbordet".
2) Jag betalade ju snarare 1 300:– mindre än vad jag skulle ha gjort i Sverige, eftersom jag knapppast skulle ha fått "corporate and government"-rabatt som jag fick nu i Sverige. Men ni förstår min poäng, hoppas jag.
Jag skulle skaffa en liten bärbar hdd för de viktigaste sakerna, så liten att den kan ligga i en jackficka eller en handväska utan att vara i vägen.
ReplyDelete