25 November 2007

Skrylling och andra ord som saknas

NEW YORK Många roliga ord finns på Svenska Dagbladets kulturredaktions lista över saknade sådana. Mina favoriter: skrylling, mingelska och sladdpost, som alla borde ha förutsättning att få spridning. Vad de står för får ni kolla själva i listan.

Lotten Bergman och hennes många kommentatorer skriver massvis om dessa och andra nya ord. Mina favoriter där: nöss, valfrid och Örebrohatt.

/Gunilla


P S: Visst finns färst!
Lotten kommer också med en uppmaning: "Bloggare! Gån ut och förkunna ordet: färst finns!"
Just det, ordet "färst" – som professor Dick Harrison tror sig lansera i SvD-listan – existerar, som en superlativform av "få" (alltså: få – färre – färst).
Jag lärde mig det av min tysklärare på Komvux 1989 eller så, men har knappt hört det sedan dess. Hon var tyska, och beskrev hur hon när hon kom till Sverige använde ordet såsom hon pluggat in böjningen och som ju är helt logisk (se Lottens inlägg) – men hade svårt att få svenskar att tycka att hon talade korrekt, med en så underlig form.
Måste erkänna att jag tvivlade på min gamla fröken när jag nu såg ordet föreslås av Harrison i SvD (det vill säga, jag tänkte att hon bara hade varit hyperkorrekt på samma sätt som ett barn som logiskt säger "dåligare") så det var skönt att se i Lottens SAOL-faksimil att hon hade rätt. När jag tänker efter har jag nog redan kollat det i ordlistorna. Antar att ordet haft svårt att få genomslag eftersom det låter alltför likt "värst".

No comments:

Post a Comment