27 November 2007

+++++ till Torbjörn, It's All Entertainment (PR)

NEW YORK Ska man skratta eller gråta över detta videoklipp på Aftonbladet TV?! Skratta såklart, för det gör man ju automatiskt bara man ser Jerry Seinfelds nuna, men ganska tragikomiskt är det att detta kallas journalistik.
Äsch, det gör det väl inte ens längre, alla inblandade är nog ense om att det snarast är underhållning.
Men ändå, jag vrider på mig när jag ser Aftonbladets unge reporter som får tre minuter på sig för en intervju i ett bås – och enbart lyckas ställa frågor som Seinfeld genast meddelar är helt misslyckade, på temat "humor och fördomar" (efter att ha ägnat den första minuten åt att förklara Aftonbladets plusbetygssystem).
Det slutar med att Seinfeld konstaterar att cheferna på Aftonbladet genast måste få sparken, som gett honom så dumma instruktioner (reportern erkänner komiskt nog att de sagt till honom att låta Seinfeld hålla låda i tre minuter). Dessutom får han en snabbkurs i grundläggande intervjuteknik som jag tror att han sent kommer att glömma (råden är nämligen klockrena och handlar om vikten av att ställa specifika frågor).
Fast killen, som talar en förtjusande brittisk engelska och måste vara lätt masochistiskt lagd som står ut med att bli uppläxad offentligt, bara flinar lyckligt över att sitta där med stjärnan. Han får till sist ändå fem plus av Jerry Seinfeld, som ändå bjudit på en sedvanligt kul och smådryg show.
Och som reportern glatt och utan att hymla säger före intervjun:
"Vi är massor av journalister från hela Skandinavien som är här nu för att låta honom göra reklam för sin film Bee Movie".

Uppdatering: Reportern berättar intressant för svd.se om hur han ser på intervjun efteråt.

/Gunilla

P S Själv är jag hopplöst usel på att göra snabba intervjuer, och avstår helst från PR-möten med sönderintervjuade megastjärnor som sker enligt löpande band-principen. Jag skulle göra bort mig fullkomligt om jag tvingades intervjua Jerry Seinfeld, eller för den delen någon annan komiker – det är jag väl medveten om!

No comments:

Post a Comment