16 January 2008

"...entitled to equal rights as to marriage..."

Ur FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, antagen av FN:s generalförsamling den 10 december 1948:

Article 16

  (1) Men and women of full age, without any limitation due to race, nationality or religion, have the right to marry and to found a family. They are entitled to equal rights as to marriage, during marriage and at its dissolution.

  (2) Marriage shall be entered into only with the free and full consent of the intending spouses.

  (3) The family is the natural and fundamental group unit of society and is entitled to protection by society and the State.

Sverige var ett av de 48 länder som skrev under deklarationen redan 1948 (källa).

Jag gissar att formuleringarna i artikel 16 tar sikte på att motverka tvångsgifte och strukturell diskriminering såsom nationell lagstiftning vad gäller just ras, nationalitet och religion.

Men det är ändå slående att den kloka skara människorättsjurister som 1948 formulerade detta lyckades skriva så att alla män och kvinnor tillförsäkras rätten att gifta sig, utan att påstå att det måste ske med någon av motsatt kön.

Observera alltså att det inte står att det är OK med "any limitation due to gender". Per Schlingmann har visat att han fattar det, när han klockrent skriver:
"...alla människor är unika, har samma människovärde och ska vara lika inför lagen. Vårt [moderaternas] mål är ganska enkelt: att alla utifrån egen bakgrund, social status, kön, sexuell läggning eller etniskt ursprung ska ha samma rätt att välja sitt eget liv."
Samma andemening som i FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna, alltså. (Undrar hur de betedde sig för att tysta moderaterna classic i denna fråga, den debatten har i alla fall jag missat.)

Jag har inte sett att någon kristdemokrat fått frågor om hur de tycker att deras motstånd mot en förändring av äktenskapsbalken rimmar med FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna? Och varför de inte vill stimulera fler trygga familjebildningar är en annan gåta.

Läs även Ensamma mammans (19 januari) och Johan Ingerös inlägg i frågan.

Uppdatering: "Bevara äktenskapet" tolkar FN-texten annorlunda än jag gör.

/Gunilla

3 comments:

 1. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 2. Hur mår du? Hoppas allt är OK.

  ReplyDelete
 3. Hej anonym,

  Jag mår bra! Hur mår du?

  ReplyDelete