10 January 2008

The Kerry Voter File

STOCKHOLM "Spelar Kerrys utspel någon roll? Knappast. Han är en förlorare, så han övertygar nog få partikamrater. (– – –) Denna typ av offentlig uppbackning spelade stor roll förr, men gör det inte längre, " skriver Dick Erixon apropå nyheten att John Kerry stödjer Barack Obamas kampanj.

Jag håller inte med Erixon om att detta inte skulle ha någon betydelse. John Kerry kan såklart rätteligen uppfattas som en loser, och ett omfamnande från honom på så vis kanske en så kallad björntjänst.
Men som det demokratiska partiets presidentkandidat 2004 har Kerrys stab troligen tillgång till en databas med information om så många potentiella donatorer, kampanjarbetare och väljare att den lär göra till och med Hillary Clinton grön av avund.
I USA handlar valrörelsen till oerhört stor del om förfinade och enorma databaser, så att kampanjstrategerna kan finslipa sina verktyg ner på individnivå.

Önskar att jag kunde säga att detta med att Barack Obama nu kan tänkas få dra nytta av John Kerrys register är min egen påkomna teori. Men nixnixnix, jag inspirerades till ovanstående genom ett mail från en politruk som publiceras på Andrew Sullivans blogg Daily Dish (men tack till AA, som fått mig att tänka mer på databaser). Politruken skriver:
I imagine the information Kerry has from 2004 could easily double the size of Obama's voter file in states like South Carolina and Nevada and maybe even triple the size in states like California and New York.
Ni som är intresserade av den amerikanska valrörelsen i allmänhet och av Barack Obama och Hillary Clinton i synnerhet bör förresten läsa Emil Arvidsons briljanta blogg, som till största del handlar om dessa två kandidater.

Diskussionen om att svenska journalister intresserar sig för lite för republikanernas race kan vi ju ta någon annan gång.

/Gunilla

2 comments:

  1. Poängen är kanske inte så mycket Kerrys persona som att sno åt sig de efterhängare Kerry ändå hade. Allt är liksom tillåtet i politik, bara man vinner.
    Obama kanske inte är så lyccklig över stödet från Kerry men om han vinner några väljare på det, who cares?

    ReplyDelete