06 January 2008

Läs om biståndsgranskning

STOCKHOLM Här i Gamla stan finns en byrå som sysslar med att beskriva omvärlden i form av såväl berättande journalistik som konsultrapporter: Global Reporting. Ibland ordnar de mingel kallat Global Bar – jag var där en gång för flera år sedan, och kollade på foton från Tibet och åt tibetanska tilltugg vilket var trevligt.

När jag nu kollade runt på den sajten hittade jag ett referat från en Global Bar-diskussion om biståndsgranskning, som säkert skulle intressera en och annan av er bloggläsare. (Det hela ägde rum i september, men bättre sent än aldrig.)

Det handlar bland annat om hur Sida:s tidning OmVärldens chefredaktör dagligen tvingas tacka nej till att köpa in kritiska granskningar av bistånd p g a resursbrist, och om hur ungefär samma journalister som är kritiska mot Sida ofta är okritiska mot stora fältorganisationer som Läkare utan gränser och Rädda barnen.
Moderatorn David Isaksson (som startat Global Reporting) föreslår att fler journalister i utvecklingsländer borde utbildas i att granska biståndsgivarna i respektive land (här skulle jag vilja tillägga att detta borde ske i form av samarbeten med redaktioner i de länder som ger bistånd, så att det publiceras även där). Dessutom avslöjar Maciej Zaremba en finfin om än makaber reportageidé om Iran. Läs mer här!

/Gunilla

No comments:

Post a Comment