10 February 2008

Två nya länder: Filippinerna + Japan

NEW YORK Detta blir troligen världshistoriens sämst förberedda reportageresa (med min Maliresa 2006 på god andraplats, och jag tar förmodligen tredjeplatsen också).
Även om jag kontinuerligt samlar på mig reportageidéer och uppslag från alla möjliga länder runtom i världen så har jag inte riktigt haft vare sig Japan eller Filippinerna på radarn, särskilt inte Filippinerna. Men jag har några små reportage- och artikelidéer, som jag skickat iväg till ett par redaktörer och hoppas på gynnsamma svar!

Jag köpte flygbiljetten först häromdagen och har nallat av hyrespengarna för mars. Biljetten blev dessutom onödigt dyr, eftersom jag inväntade positiva besked från redaktörer och eventuell uthyrning av min lägenhet in i det längsta. Förgäves, såklart – det kostade mig minst 500 dollar att inte slå till direkt. Men min erfarenhet är att om man bara ska resa iväg någonstans ifall alltsammans är fullkomligt fullfinansierat kommer man tyvärr ingen vart.

Denna gång är alltsammans kraftigt underfinansierat, så jag har redan präktig ekonomisk ångest – men det gick helt enkelt inte att motstå det erbjudande jag fick, om att få bli sällskapsdam på en liten Asienturné.

Manilla
11–20 februari
(Manilla, Tagaytay och Punta Fuego)

Tokyo 20–26 februari
(Roppongi m m)

Tips för båda städerna emottages tacksamt! Fast programmet är faktiskt redan ganska fullt.

Filippinerna-besöket innehåller bland annat ett ungefär sju dagar långt societetsbröllop, så vill någon ha ett insider-reportage om ett sådant är det bara att skicka en beställning.

Det går även bra att beställa reportage om vad som helst annat också. Livet på en resort, typ?! Intervju med Gloria Arroyo? Nja, glöm det, men hon lär vara brudens gudmor så jag kanske får se en skymt av henne i alla fall.

Det enda jag hittills vet om Filippinerna är det jag läst i Rosario är död av Majgull Axelsson – en av de mest berörande böcker jag någonsin tagit del av. Den handlar om filippinska gatubarn och barn från fattiga familjer som tvingas bli sexslavar åt västerländska pedofiler.
Min första vistelse i Filippinerna kommer att tilldra sig i den diametrala motsatsen till gatubarnens verklighet – och det känns ganska bisarrt, sorgligt och härligt på samma gång.

Uppdatering: Oops, enligt BBC:s hemsida är Filippinerna "on a par with Afghanistan as Asia's "deadliest nation for reporters" in 2006". Gäller säkert inhemska journalister, men det verkar ju inte så upplyftande.

/Gunilla

4 comments:

 1. Häftigt.

  Ha det bra på resan. Ekonomin ordnar sig säkert.

  ReplyDelete
 2. Japan har jag ju stor erfarenhet av, dock inte av Tokyo. Skulle du ha åkt neråt Kyoto och Osaka så skulle jag ha haft tillräckligt åt dig att göra för ett år eller så.

  :)

  ReplyDelete
 3. TBFKAEK: Tack!

  Jessika: Jag får ta Kyoto och Osaka nästa gång! Japanska vischan blir det nog tyvärr inte heller denna gång.

  ReplyDelete
 4. Trevlig resa hursomhelst :)

  Och jag tycker för övrigt att hela Tatiana-historien med datorn låter lite suspekt...

  ReplyDelete