26 March 2008

Medieballonger och ballongslamsor

NEW YORK Nå'n gång för länge sedan visade jag i bloggen upp (eller länkade till? hittar ingetdera nu) kartor som visade visuellt hur världens resurser fördelas på olika områden. Vad gäller sjukvård/medicin var exempelvis USA och Västeuropa som uppsvällda ballonger, medan Afrika var som en skrumpen ballongslamsa utan luft. Liknande vad gäller skolor, rent vatten eller vad det nu var för utvecklingsfrågor det gällde. Läs om sådana kartogram här, eller gå direkt till Worldmappers sajt här.

Nu har några ambitiösa personer kring The Online Journalism Blog gjort liknande kartogram, som visar hur världen ser ut enligt olika medier: The World According to News Papers.

guardian

Det ger massor av fascinerande insikter, som att de brittiska tidningarna (The Daily Mail, The Sun och The Guardian) har tämligen likartade världsbilder, åtminstone kvantitativt. Och jag tycker faktiskt att det verkar som att USA skulle vara underrepresenterat i alla de redovisade tidningarna, kan det stämma?

Nedan kan ni se hur The Economists värld ser ut jämfört med bloggvärldens (även om det, som påpekas i kommentarerna, är missvisande att jämföra en enda tidning med samtliga bloggar).
the economist


blogosphere

The Australians karta visar i alla fall såklart Australien som en stor ballong et cetera – inget fel i det, det är klart att de ska skriva mest om det lokala. Men det är ändå intressant. Fast jag tycker faktiskt att utvecklingskartorna var ännu mer intressanta.

australian

"The World According to Newspapers"-projektet är tänkt att växa med fler exempel.

Via: Vassa Eggen

/Gunilla

No comments:

Post a Comment