NEW YORK Det tog över 20 timmar att få över denna lilla film (drygt 4 minuter lång) från Kina till USA, och flera timmar bara att ladda upp den på YouTube. Men vad gör man inte för att visa vad som händer i världen!
Bilderna visar en grupp pensionärer från Hebei-provinsen som känner sig lurade av myndigheterna, som på 90-talet sålde gravplatser till dem med löfte om att det var en schysst investering. Nu är gravplatserna omöjliga att sälja – och pensionärerna kräver pengarna tillbaka.
Kanske ter sig det filmen visar inte lika medialt uppseendeväckande som det som nu händer i Tibet. Men på något sätt är det del av samma story. Och detta är ytterligare ett exempel på hur det kinesiska civilsamhället tar sig ton. För mig personligen dessutom en liten utflykt till Pekings gator – en av mina "home away from home"-städer.
Anledningen till att jag laddat upp filmen på You Tube, och inte min vän och Shanghai-kollega Ola Wong som nyligen filmade protesterna i Peking, är att den kinesiska regimen nu blockerar You Tube och många andra sajter för användarna i Kina. Så han kan inte.
BBC har en intressant artikel om hur nyheter om och från Tibet ändå sipprar ut, trots myndigheternas censur. Läs mer om detta på BBC:s hemsida, här!
Vilken västerländsk journalist blir först med att rapportera från Lhasa framöver? Jag tippar såklart på Nils Horner.
Uppdatering I: Oj, trots att filmen bara varit klar för att kolla på en kort stund, och trots att You Tube är proppfullt av hemska och dramatiska bilder från Tibet, har redan 46 personer tittat på denna film! You Tube är i sanning ett märkligt fenomen.
Uppdatering II: Nu 100 visningar (sedan filmen legat ute i kanske sex, sju timmar)!
/Gunilla
P S Ola Wongs senaste bok – som ni absolut ska läsa – heter "När tusen eldar slickar himlen".
Den västerlänning som skymtar här och var bland Peking-demonstranterna är fotografen Jackson Lowen, som jag reste med i Chhattisgarh/Indien häromåret.
20 March 2008
Pensionärer protesterar i Peking
Etiketter:
Asien,
Demokratiska processer,
Kina,
Mänskliga rättigheter,
You Tube
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment