10 April 2008

Anders Lago är just nu i Washington – men inte LTNEW YORK
Ingen har väl kunnat undgå att märka att Södertäljes kommunalråd Anders Lago ska tala inför kongressen i Washington idag, inbjuden av den amerikanska Helsingfors-kommittén. Eller att han igår träffade Barack Obama.

Jag och en kollega klurade på ifall Länstidningen skulle vara med på plats. Å ena sidan har små lokaltidningar knappast resurser att resa utomlands; å andra sidan måste det vara en jättegrej att ortens starke man blir inbjuden till världspolitikens centrum för att tala om Södertälje i en av världens just nu hetaste frågor (Irak). Nu när dollarkursen är som den är kanske resan inte skulle tära så mycket på redaktionens budget, tänkte vi.

Och nog ser det ut som om Länstidningens reporter varit på plats i Washington, av dateringsorten i bilden ovan att döma. (Det där är bara början. Hela artikeln finns här.) Men sedan är det uppenbart att det blott är en telefonintervju som gjorts. Dateringsorten borde alltså enligt samlad internationell, journalistisk praxis ha varit SÖDERTÄLJE. Inte Washington.

Ur Wikipedias definition på dateringsort, eller dateline som det heter på engelska:
"The location appears first, usually starting with the city in which the reporter has written or dispatched the report."

Men det är inte bara Länstidningen i Södertälje som missuppfattat detta; missbruket finns även på större redaktioner.

Uppdatering: Jag vet förresten inte var texten är skriven. Det kan ju hända att den trots allt tillkom i Washington. För på Södertäljes kommuns hemsida etiketteras den med "reportage"...Det finns dock ingenting i texten som antyder någon form av närvaro eller att det är något annat än en telefonintervju från Södertälje. Oh, allt förflackas...

/Gunilla

11 comments:

 1. He, det där vill jag minnas att nog undertecknad fick order om att fuska med ibland på lokalblaskan. När man inte var i Linköping utan i Kisa utan skulle verka vara där... gamla synder nu, förlåtna. Förstås. Därför jag outar dem.

  ReplyDelete
 2. Hehe, vem har förlåtit dig dem synderna?!

  Och har någon förlåtit ordergivarens?

  Mer lömskt när det handlar om Kisa/Linköping än här....för ingen kan ju ha trott att LT-reportern var i Washington! Här handlar det ju bara om okunskap om vad en dateringsort är...tror jag.

  ReplyDelete
 3. ...och om en Q&A på sju frågor illustrerad med en privatbild numera betäcknas som reportage då är vi journalister (och läsarna) verkligen illa ute.

  Tala om förflackning!

  ReplyDelete
 4. Thomas,

  Kan bara hålla med! Förflackning, it is.

  ReplyDelete
 5. Och att stava beteckna med ä tyder väl kanske också på en viss förflackning hos mig :-)

  ReplyDelete
 6. Ja, och senator Obamas förnamn med –rr–.
  Men nu ska jag inte kasta fler stenar här i glashuset – snart drabbas jag kanske av onda ögat!

  ReplyDelete
 7. Haha, nä jag vet. Men jag hoppas att jag är förlåten. Men ordergivaren är det ju inte. Fan vad galet. Och tro mig, jag protesterade.

  ReplyDelete
 8. Haha, nä jag vet. Men jag hoppas att jag är förlåten. Men ordergivaren är det ju inte. Fan vad galet. Och tro mig, jag protesterade.

  ReplyDelete
 9. Ja men om du protesterade är du förlåten av mig här och nu, i alla fall!
  Hm, man kanske kan ha den här bloggen som en slags journalistisk biktstol?

  ReplyDelete
 10. Haha, vi har väl alla säkert synder att blogga om. Journalisbikten.se liksom. skulle vara en hit att anonyma kvällspressjournalister får skriva av sig hur mycket de skäms över sina artiklar...

  ReplyDelete
 11. Hehe, ja, det skulle nog bli en läsvärd blogg! Tror nog att alla möjliga typer av journalister har lik i lasten...

  ReplyDelete