09 April 2008

Moi, miljöreporter

NEW YORK Jag sitter precis och författar ett brev – ett traditionellt brev på papper! för första gången på jag vet inte hur länge! ett handskrivet kuvert till mig, och ett till från mig! – i vilket jag ger tillstånd till en indian i staden Eugene, Oregon i nordvästra USA att publicera ett av mina miljöreportage från Grönland (publicerat i Miljöaktuellt våren 2006).
Han har översatt reportaget till engelska, till en antologi om europeisk miljöjournalistik. Boken ska ges ut senare i år och blir säkert en riktig kioskvältare.

Det är lite komiskt, för jag var så skeptisk till att jag någonsin skulle kunna fungera som någon slags miljöskribent (eller hur, Alfred?). Men när jag kom på att jag kunde vinkla mina Grönlandsberättelser till ett slags MR-perspektiv blev det mycket bättre, och två av dem hamnade också i Amnesty Press respektive Rädda barnens tidning Barn. (Dessutom ingick text jag skrev och bilder jag tog i ett stort Fokus-reportage om klimatförändringar hösten 2006, och så skrev jag en What's Cooking-restaurangspaning från Nuuk och Ilulissat till Gourmet, som alltid är på hugget för att köpa in material från relativt obskyra platser.)

Ni kan läsa det nu översatta reportaget – i original på svenska – här och se några av mina Grönlandsbilder här.

Läs gärna också min långa berättelse om en riktigt strulig dag med oväntat lyckligt slut i Ilulissat i augusti 2005 här.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment