09 April 2008

Istället för shopping

NEW YORK Jag kan inte hjälpa att jag känner lite, lite skadeglädje när jag läser om turisternas shopping-vedermödor i Åsa Ekelunds krönika i Veckans affärer...
Att vandra omkring i New York – som jag gjorde med min familj för en vecka sedan – är en upplevelse i sig. Men att gå runt i denna megastad med en önskelista, köa i den ena butiken efter den andra och sen komma ut tomhänt är inte alls lika kul.
Jag är som jag skrivit många gånger inte alls "anti-shopping". Tycker bara det är synd att all den tid som många svenska turister lägger på shopping i New York ibland går ut över att upptäcka annat i denna fantastiska stad.

Några förslag på saker att se och göra som i alla fall jag tycker är roligare och mer speciellt än shopping, utan inbördes ordning. (Här har jag listat grundläggande grejer, som passar första- eller andragångsbesökaren i New York, såväl som den som har varit här massor av gånger. Jag är väl medveten om att dessa förslag finns med i de flesta turisthandböcker! They are there for a reason.)


• Hyr rullskridskor och åk omkring i Central Park, ha picknick eller ta ett glas champagne (som de kallar mousserande vin i den här staden) på The Boathouse, kolla på musikanter, akrobater och andra som uppträder på The Mall.
Tänk på att Central Park är enorm och har många olika delområden – man upptäcker något nytt varje gång, och det är klokt att komma tillbaka flera gånger även under ett kort New York-besök.

• Gå på en gospelgudstjänst i Harlem (söndagsförmiddagar). Läs mer av Peter Madison!

• Ta en långpromenad i något område i Brooklyn, exempelvis Williamsburg (som är stooooort och räcker till en låååååång promenad; en vacker dag kanske jag ritar en karta med förslag), Park Slope, Red Hook eller Brooklyn Heights.
För enkelhetens skull, ta L-tåget till Bedford Avenue (Williamsburg) eller F-tåget till Carroll Street/Smith Street (Carroll Gardens) och knalla omkring i de områdena – som i och för sig har många möjligheter till shopping...
Att gå omkring i Williamsburgs chassidiska områden brukar mina kompisar – som brukar få en rundvandring där, om de ber snällt och bjuder mig på ett glas sangria i nå'n bar på Bedford Avenue och gärna även på nå'n restaurang på kvällen – tycka blev New York-resans höjdpunkt.

• Åk 7:ans tunnelbana till Queens och gå omkring i de indisk-pakistanska områdena i Jackson Heights, eller i de kinesiska områdena i Flushing (ändstationen).

• Besök FN:s högkvarter – en tidsmaskin som tar en till 1950-talet.

• Åk till Ellis Island och se immigrationsmuseet.

• Sitt på Café Gitane på Mott Street (vid Prince Street, mitt i shoppingkvarteren i Nolita och ett stenkast från Soho/Broadway) och bara njut av att vara i New York! Fungerar utmärkt vare sig det är dags för frukost, lunch, eftermiddagskaffe, middag eller ett sent glas vin.

Den röda tråden här är people watching. Tyvärr kan det innebära en hel del köer och andra vedermödor à la shopping... Inte minst köerna till Ellis Island-båten kan vara påfrestande!

/Gunilla

3 comments:

  1. Neej, tipsa inte allmanheten om Gitane, mitt favvohemliga fik! ;)

    ReplyDelete
  2. Hehe, Café Gitane har figurerat i massvis av resereportage och turisthandböcker och blogginlägg i åratal utan att ha chanserat nämnvärt, så det klarar sig nog nu också!

    ReplyDelete
  3. Tackar för tipsen! Det är sånna här tips jag letar efter om just New York inför min resa dit senare i höst. Små fina guldkorn att uppleva.

    ReplyDelete