29 April 2008

Kartnörderi: Electoral Vote Predictor

NEW YORK Här har ni kartorna som visar opionionsläget på delstatsnivå, det vill säga det som betyder något. Opinionsundersökningar som mäter opinionen "nationellt" är intressanta, men irrelevanta.

Summan av kardemumman är – enligt den övre kartan – att Hillary Clinton slår John McCain med 291 mot 237 elektorer (10 st för nära för att det ska gå att säga vem som tar dem) och att John McCain slår Barack Obama – den undre kartan – med 269–243 (26 st jämna).Kartorna finns hos pro-demokratiska Electoral Vote som presenterar sig närmare här. Via Martin Gelin.

OBS! Kartan på huvudsajten underskattar John McCains röster, eftersom den koncentrerar sig på att visa vem av Clinton eller Obama som ligger bäst till i delstater där John McCains ledning är mindre än 5%. Se t ex Texas, som blir brun (för Obama...) trots att McCain har ett litet försprång där, eller Kentucky, som blir rosa (för Clinton...) trots att McCain tros vinna där.

Notera även att här finns många, nya intressanta "swing states" (nyckeldelstater), d v s inte bara de gamla vanliga (som Florida, Pennsylvania och Ohio)!
Clinton–McCain: exempelvs Wisconsin, Kentucky och Oregon.
Obama–McCain: exempelvis Indiana, North Carolina, Colorado – och Texas!

En allmän slutsats för Obama är att han borde jobba lite på Florida (och Pennsylvanai, förstås), och Clinton på – av alla ställen! – Michigan. John McCain får faktiskt lägga på ett kol i Texas, ifall Barack Obama får nomineringen.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment