03 April 2008

Konsten att hänga

BRISTOL, CONNECTICUT Idag har jag (och fotografen Chris Maluszynski) gjort vad vi kunnat för att leva upp till Gay Taleses fina idé om vad journalistik är: The Art of Hanging Around. Han utvecklar det lite i New York Observer-artikeln föregående inlägg länkar till.

Vi har hängt hela dagen i Naugatuck, en liten stad i västra Connecticut med 30 000 invånare där vi spanat på vad tidens tand gjort med bygden, typ.
Fabriksarbetare, poliser, snickare, handelskammaranställda, museivolontärer, en portugisisk kock, skateboardkids och flera andra har vi pratat med. En mycket bra dag! De flesta möten har varit halvt om halvt oplanerade och oförutsägbara. Och det fortsätter imorgon med fler möten.

Det är med andra ord fantastiskt att det finns begåvade redaktörer som beställer vad vi kallat för "bygdereportage"!
Jag är lite inne på att adoptera Naugatuck och följa livet i en amerikansk småstad – i alla fall borde man kunna fara dit då och då när man behöver göra stories om olika ämnen: subprimelån, skolor, husmarknaden, pendling, arbetsmarknaden, krigsveteraner? Det finns en poäng med att bygga upp nå'n slags relation till en viss plats.

Just nu sitter vi i en enorm salong med träpaneler på detta stiliga pang.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment