14 April 2008

MR-professur inte nyhet utan "nyhet"

NEW YORK Fredrik Reinfeldt förklarar idén med mänskliga rättigheter helt lysande enkelt och väl (som svar på en fråga från en student på Beida, Pekings universitet, om varför han framfört synpunkter på Kinas politiska fångar):
– Det är en enda värld, det finns ett enda slags individuella rättigheter. Idén med universella rättigheter innebär att jag kan säga till ett annat lands ledare att individens rättigheter ska respekteras. Det kan jag säga till USA:s ledare och det kan jag säga till Kinas ledare.
(citerat i DN)
Någon på UD:s avdelning för folkrätt och mänskliga rättigheter har uppenbarligen gnuggat det där med universalitet med honom ordentligt, sedan sommarens fadäs.
Men det där med gästprofessuren i mänskliga rättigheter i Peking är lite av en PR-bluff av Reinfeldt och regeringen, som man förstår om man läser Ola Wongs text i Sydsvenskan (full disclosure: Ola är en vän till mig):
Reinfeldt presenterade det också som en ”nyhet” att Sverige skulle finansiera en professur i mänskliga rättigheter vid Pekings universitet. Sanningen är dock att den professuren har funnits sedan länge. Sedan i höstas har den dock legat på sparlåga eftersom Sida har aviserat att de ska skära ner på biståndet till Kina. De nya pengarna från Sverige betyder att Raoul Wallenberginstitutet i Peking kan fortsätta erbjuda en gästprofessor till kinesiska juriststudenter i mänskliga rättigheter i åtminstone tre år till.
– Det är jättebra för gästprofessorn har varit väldigt uppskattad bland lärare och studenter, säger Malin Oud, chef på Raoul Wallenberginstitutets Kinakontor.
Reinfeldt underströk vid flera tillfällen att Sveriges arbete med mänskliga rättigheter är unikt. Men såväl Danmark som Norge har liknande program, enligt Oud. Och många andra västländer är öppet kritiska mot Kinas hantering av mänskliga rättigheter.

Well, fair enough – det är väl enbart bra om professuren aktiveras igen med nya, friska pengar.

Fast i dagens text visar Ola Wong dessutom att Reinfeldts språk om Kinas miljöpolitik och bristande respekt för mänskliga rättigheter var betydligt spakare gentemot de kinesiska studenterna idag, än när han talade med de svenska journalisterna i helgen.

UppdateringSvD skriver (16 april):
Statsminister Fredrik Reinfeldt tog utförligt upp frågan om de mänskliga rättigheterna med presidenten. Det har SvD fått bekräftat även från det kinesiska utrikesdepartementet. Men det är ändå inte den tuffa linjen som Reinfeldt har velat marknadsföra.
Oavsett om det har handlat om klimat eller mänskliga rättigheter så har ”dialog” varit statsministerns ledord under Kinaresan.
–Det är det kloka, långsiktiga sättet att bygga en riktig utveckling. Vi ska vara väldigt glada att vi får det utrymmet, förklarar Fredrik Reinfeldt.
/Gunilla

No comments:

Post a Comment