22 April 2008

Snabba puckar, I like

NEW YORK Igår och i natt omvandlades temat i ett visst blogginlägg från den senaste tiden till en lång intervjutext för en viss svensk branschtidning – inte mindre än 16 000 tecken om olika ämnen som ligger mig varmt om hjärtat!

Ni får kanske veta så småningom vad det hela handlade om. Tillsvidare kan jag berätta att fältarbetet utfördes på ett kafé på 7th Avenue i Park Slope i Brooklyn. Alltid lika trevligt att hamna i de trakterna.

Detta jobb såldes in hastigt och lustigt, och jag vill gärna säga att jag får bra betalt – av en redaktör som själv har ett förflutet som frilansjournalist, och som bestämt sig för att använda den erfarenheten till att tillämpa schyssta villkor på sin tidning.
Jag har känt till det länge via en gemensam bekant, men först nu kom jag på ett klockrent uppslag att sälja in dit. Vilket råkade passa som handen i handsken, för de höll precis på med ett temanummer om den svenska delen av just det internationella fenomen jag ville skriva om. Så när jag väl fått runt en intervju var det bara att köra. Bra, eftersom jag hade lagt ner massor av möda på att läsa in mig på debatten om detta den senaste veckan.

Och härmed får redaktören en guldstjärna (fast jag tror inte han läser detta – i sådana fall skulle jag inte skriva så här smörigt, haha) för att han:
• betalade bra (egentligen blott ett helt realistiskt belopp, men i relation till vad de flesta andra betalar: mycket bra)
och
• spontant motiverade nivån på betalningen (inklusive att han tyckte att man bör få mer betalt när man sitter i New York än när man är i Stockholm)
och
• kostade på att boka en av de fotografer jag hade rekommenderat

Där får alla redaktörer som eventuellt läser detta lite inspiration, och alla frilansjournalister som dito lite hopp.

Inte nog med det! Det slutade med att redaktören glatt sade något i stil med: "Ja, och så betalar vi med vändande post! Det vill säga, om du skickar fakturan imorgon så ser vi till att den betalas på torsdag. Jag vet att de flesta redaktioner tillämpar 30 dagars betalningstid. Men det tycker jag är skamligt [tror jag var det ord han använde]. Här gör vi som vi vill!"

Jag bara gapade.

/Gunilla

2 comments:

  1. Låter jättebra att få det som man tcker att det borde vara ibland.

    ReplyDelete
  2. Ja, eller hur?! Ibland får jag nästan dåligt samvete när jag skickar iväg fakturor på till exempel femsiffriga belopp, även om det i de fallen varit helt reglementsenligt och välförtjänt.
    En annan variant är att jag jobbar alldeles för mycket med de jobb som ger bra arvoden, för att liksom förtjäna det.
    För nattens artikel fanns det dock ingen tid till sådant...

    ReplyDelete