18 May 2008

Blommor i ghettot, del IINEW YORK För knappt två år sedan läste jag i Sydsvenskan om fenomenet gerillaodling, alltså att man sår blomsterfrön på allmänna platser som kan behöva förskönas, eller på annans mark. Sedan dess har jag funderat på att köpa och slänga ut lite vallmofrön eller nå't på den enorma, ogräsbevuxna ödetomt jag har utanför fönstret. Det har såklart aldrig blivit av.

Men när jag var på middag på Bill Clintons bibliotek och arkiv i Little Rock i februari fick jag två påsar med ängsblomsterfrön! Fröna finns inbakade i kulor som trillats av personer med arbetshandikapp, och säljs till förmån för olika ändamål. Clinton Global Foundation stödjer projektet. Vi fick dem helt enkelt som bordsgåva, en påse vid varje kuvert.

Idag "planterade" jag äntligen de 14 små frökulorna. Jag kastade in dem en och en, en liten bit över staketet på lite olika platser i en hörna av den enorma tomten – helt utan koll på var de hamnade. Det måste ha sett lite konstigt ut. (Fotot ovan är taget på andra sidan av kvarteret, så det är inte autentiskt – men det är samma tomt, och likadana staket. Orkade inte leta fram något av alla foton jag tagit av min fasad.)

Nästa gång får jag konstruera en fröbomb – se Sydsvenskans illustration! – så att det blir lite drag i gerillandet.

Här kan ni läsa om SeedBalls, Seeds of Hope. De ska resultera i totalt 25 sorter, av vilka jag utan att kolla enbart kan översätta några få till svenska. Hjälp gärna till, här är alla:
Arroyo Lupine, California Poppy, Scarlet Flax, Blue Flax, Five Spot, Baby Blue Eyes, Indian Blanket, Shasta Daisy, Rocket Larkspur, African Daisy, Cornflower, Wallflower, Dame’s Rocket, Black-Eyed Susan, California Bluebells, Bird’s Eyes, Plains Coreopsis, Tidy-Tips, Corn Poppy, Farewell-to-Spring, Catchfly, Evening Primrose, Yarrow.


/Gunilla

3 comments:

 1. Rolig läsning. En konstnärsvän refererar till anhängarna av guerilla gardening som "walking artists", jag gillar uttrycket som den nomad jag är...

  ReplyDelete
 2. Rolig läsning. En konstnärsvän refererar till anhängarna av guerilla gardening som "walking artists", jag gillar uttrycket som den nomad jag är...

  ReplyDelete
 3. Visst det är en kul idé. Dock är det rätt tragiskt att en (får man förmoda) något så när välutbildad journalist, som dessutom säger intressera sig för miljön, inte fattar att det är korkat att slänga frön från icke inhemska arter här.

  Har du missat alla problem vi har med frammande invasionsarter och den ökade spridningen av dessa?

  Dessutom påpekar du till och med att du inte ens försökt kola vilka arter det rör sig om.

  ReplyDelete