01 May 2008

Hur kan man leva 24 år utan frisk luft?

NEW YORK Som de flesta andra har jag varit uppslukad av den ofattbart tragiska berättelsen om Amstetten. Jag har läst allt jag funnit i svenska medier, lite i tyska och engelska och kommer möjligen snart att kasta mig över österrikiska nätblaskor för att krama ur fler detaljer.

Har absolut inget vettigt att säga som inte redan sagts, däremot har jag en fråga till er som också läst "allt":

Hur sjutton kom det in syre i den där fruktansvärda källaren?

I var och varannan text skrivs det om hur de aldrig sett någon annan sol än en som var målad på väggen och den ena experten efter den andra uttalar sig om hur människokroppen överlever 24 år av total solbrist.

Men trots att jag slukat så många texter – nåja, som sagt mest de svenska – har jag inte sett minsta förklaring till hur de överlevt bristen på frisk luft eller någon information om hur ventilationen fungerade, när bunkern nu var så hermetiskt tillsluten att ingen skulle höra barnen Fritzl skrika. Det måste ha förklarats någonstans, så berätta/länka gärna ni som sett något eller kan förklara ändå.

/Gunilla

2 comments:

  1. Hermetiskt tillsluten kan den inte ha varit, det måste ha läckt in luft någonstans ifrån. Snarare var bristen på ljus ett större problem. Titta på Die Presses hemsida. Die Presse.com.

    ReplyDelete
  2. Men hur kan fyra, fem personer leva på luft som "läckt in"!?
    Ska kolla på Die Presse, tack för tipset! Har själv mest läsa [tyska] Fokus. Böjrade faktiskt kolla i österrikisk lokalpress, typ St Pöltens blaska – men de var inte så användarvänliga på nätet!

    ReplyDelete